Cepoi: Nu a fost depus la Guvern niciun proiect privind reorganizarea CAS şi DSP judeţene

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat marţi Vasile Cepoi.

731 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Nu a fost depus la Guvern niciun proiect privind reorganizarea CAS şi DSP judeţene

Cepoi: Nu a fost depus la Guvern niciun proiect privind reorganizarea CAS şi DSP judeţene (Imagine: Adrian piclisan/Mediafax foto)

"Nu am detalii despre modul de reorganizare a reţelei de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. Aşteptăm să vedem care va fi propunerea concretă. Deocamdată, proiectul este la nivelul Ministerului Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nu există niciun proiect supus dezbaterii publice, aşa că nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes", a spus consilierul guvernamental Vasile Cepoi, care a participat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăesc, la deschiderea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

"Sistemul ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. Nu ştiu dacă se fac economii, trebuie făcut un studiu de imapact. Dacă desfiinţezi nişte instituţii care au anumite atribuţii, este clar că atribuţiile ar trebui preluate de alte instituţii. Trebuie pus ceva în loc", a precizat Vasile Cepoi.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

"Nu ştiu dacă este birocraţie în aceste case judeţene, mă depăşeşte, nu am făcut un astfel de studiu. Nu ştiu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu ştiu să vă spun", a adăugat Vasile Cepoi.

Întrebat dacă această măsură ar putea fi un pas spre asigurările mutuale, consilierul guvernamental a spus că nu a auzit despre această idee.

"Poate fi un pas spre asigurările mutuale, dar nu am auzit despre această idee", a precizat Cepoi.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.

Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici