Cepoi: Sistemul sanitar să protejeze faţă de riscurile financiare date de boală, nu să compenseze expectorante

Sistemul sanitar are scopul de proteja populaţia faţă de riscurile financiare determinate de boală - acele costuri ce constituie o povară pe care pacientul nu o poate suporta -, nu să compenseze expectorante, antitusive şi antiinflamatorii, a declarat, luni, consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

80 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Sistemul sanitar să protejeze faţă de riscurile financiare date de boală, nu să compenseze expectorante

Vasile Cepoi (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

"Sistemul sanitar are scopul de proteja populaţia faţă de riscurile financiare determinate de boală, adică acele costuri care constituie o povară pe care persoana respectivă nu o poate suporta. Dacă ne uităm la finanţarea sistemului de asigurări de sănătate, vom constata că revin 10-20 de lei la peste 10 milioane de oameni, un sprijin financiar care este perceput ca sprijin şi care nici nu urmăreşte atingerea anumitor obiective ale stării de sănătate a populaţiei. Dacă nu vom reveni şi dacă nu vom aborda această problemă plecând de la acest principiu acoperirea riscului determinat de boală, vom rămâne în aceeaşi situaţie", a mai spus dr. Vasile Cepoi, consilier al premierului, la conferinţa "Hemofilia este tratabilă: necesităţi şi strategii pentru asigurarea normalităţii", organizată de Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România şi PrimăriaVoluntari.

Potrivit lui Cepoi, dacă vor fi compensate antiacide, antiinflamatorii şi expectorante, nu vor putea fi asiguraţi banii pentru bolile cu risc major.

"Dacă vom continua să compensăm expectorante de 23 de milioane de euro pe an, antiacide de 12 milioane de euro pe an, antiimflamatorii de 11 milioane de euro pe an şi altele de acest gen de zeci de milioane de euro pe an şi nu vom asigura cu prioritate tratamentele pentru acele boli cu risc major, vital sau disfuncţional major, cum este hemofilia, atunci desigur că nu vom putea îmbunătăţi nici indicatorii stării de sănătate, nici să răspundem la întrebarea 'de ce se întâmplă acest lucru?'. Nu va fi nicio nenorocire dacă unui pacient nu o să îi compensăm doi lei la un expectorant şi dacă nu o să aibă încă cinci lei cât costă expectorantul. O să bea mai multă apă, că este cel mai bun expectorant şi se rezolvă problema. Pe când, dacă nu tratăm un hemofilic care are tratament preventiv şi care dacă face acest tratament este un om normal, vom avea două poveri: una financiară, atunci când apar complicaţiile, una socială, pentru că este o persoană care nu se va putea integra social. Abordarea aici trebuie să fie foarte tehnică, cu creionul în mână calculăm cum trebuie să facem ca să fim eficienţi în ceea ce priveşte tratamentele", a mai spus medicul Vasile Cepoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici