Video Cercetare prin igrasie şi mucegai la singurul institut de Viticultură şi Vinificaţie din ţară - GALERIE FOTO / VIDEO

Clădirea în care funcţionează încă din 1967, la Valea Călugărească, singurul Institut de Cercetare Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificaţie din ţară, este într-o stare jalnică, iar angajaţii nu îşi mai primesc salariile.

2148 afișări

Din cauza infiltraţiilor şi a lipsei banilor, un laborator a fost închis după ce o parte din tavan aproape că s-a prăbuşit. Cercetătorii au fost mutaţi, dar mucegaiul şi igrasia au pus stăpânire pe pereţi.

"Este cireaşa de pe tort. Am făcut ceva reparaţii, dar degeaba. Nu avem bani. Iar sub acest laborator este un laborator al Ministerului Agriculturii. Ce nu reuşim este să renovăm clădirile, deci este o mare problemă. Au început să se degradeze, am făcut tot felul de intervenţii la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Finanţelor, la premierul României, la preşedintele României, cel actual şi cel trecut. Ni s-a răspuns de fiecare dată foarte elegant că ne preocupă, dar nu se vede absolut nimic. Dacă nu intervenim cu lucrări de reparaţii, unele se degradează iremediabil", avertizează Marian Ion, directorul institutului.

Institutul de la Valea Cãlugãreascã funcţionează încă din 1967.

"Istoria Institutului începe în anul 1950, când aici a fost înfiinţată staţiunea experimentală Valea Călugărească. Ea avea rolul de a cerceta şi de a găsi soluţii pentru modernizarea viticulturii, la vremea aceea viticultura nu era atât de dezvoltată. S-au găsit soluţii la vremea aceea de modernizare, de trecere de la forma joasă la forma înaltă, de cultură, tot felul de soluţii de vinificare a strugurilor. În anul 1967 mai marii viticultori de la acea vreme, printre care şi academicianul Gherasim Constantinescu, primul director al Institutului şi primul român care a fost preşedintele Oficiului Internaţional al Vinului şi al Viei de la Paris, s-au hotărât ca această staţiune să devină Institutul de Cercetări şi să aibă şi rolul de coordonare a activităţii de cercetare la nivel naţional, adică pe lângă Valea Călugărească, la vremea respectivă mai erau încă zece staţiuni viniviticole", a precizat Marian Ion.

Mulţi ani institutul mergea bine şi era finanţat sută la sută de către stat.

"Statul acum nu ne dă nici măcar un leu. Din 2002, statul nu investeşte în institutul nostru şi nici în alte unităţile de cercetare agricolă, cu excepţia institutelor naţionale, care sunt câteva. Deci statul nu investeşte un leu. Deci noi încă reuşim să ne autofinanţăm. În trecut cercetarea era finanţată 100% şi erau cercetări de mare amploare, cercetări nu numai la nivel de institut ci şi la nivel de reţea de cercetare, rezultatele erau verificate în reţea. Deci s-au investit foarte mulţi bani în perioada aceea, s-au construit clădiri, laboratoare moderne", mai spune directorul.

Potrivit sursei citate, înainte de 1989 de la acest institut plecau în America zeci de mii de litri de vin.

"Se lucra foarte intens atât la cercetare, cât şi la sectorul de dezvoltare, de producţie, la vremea aceea. Atunci se punea mare accent pe exportul de vinuri în Statele Unite şi în Rusia, dar în special în Statele Unite, vinurile roşii. Ele erau produse şi la institut, dar erau adunate din cele mai renumite zone din ţară, erau cupajate la institut şi se exportau în jur de 400 de vagoane, pe an, un vagon are 10.000 de litri, numai în Statele Unite. Acum, după revoluţie, exportul, practic, s-a blocat la un moment dat. După vreo 18 ani de întrerupere am reuşit acum doi ani să facem primul export în Irak, în partea creştină. Au urmat alte exporturi în China, în Anglia, la un magazin specializat de vinuri şi o să continue. Cantităţile sunt mici, însă, nu ne mai putem compara cu ce a fost", povesteşte Marian Ion.

Directorul institutului spune că va fi nevoit să dea oameni afară pentru salvarea, temporară, a institutului.

"Cred că nu avem încotro decât să facem o reorganizare, o reducere de personal, o redimensionare, până la urmă a activităţii şi să ne concentrăm într-adevăr doar pe lucrurile care merg, adică pe proiecte de cercetare şi la dezvoltare să ne dimensionăm exact cât putem să ducem", mai spune Marian Ion.

Salariaţii insitututului în care au fost create 17 soiuri şi clone de viţă de vie nu şi-au mai luate salariile de o lună şi jumătate.

Sediul Institutului se află situat în centrul viticol Valea Călugărească la 12 kilometri de municipiul Ploieşti şi coordonează activitatea a încă şapte staţiuni vitivinicole, amplasate în principalele podgorii din ţară la Iaşi, la Odobeşti, la Bujoru, lângă Galaţi , la Murtfatlar, la Drăgăşani, Blaj şi Miriş, în Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici