Cererea de eliberare a lui Adrian Năstase, judecată pe 12 februarie. Instanţa a respins solicitarea de schimbare a termenului

Cererea de eliberare din închisoare a lui Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsă va fi judecată la termenul stabilit în 12 februarie, după ce instanţa Judecătoriei Sectorului 4 a respins, joi, cererea de preschimbare a termenului.

639 afișări
Imaginea articolului Cererea de eliberare a lui Adrian Năstase, judecată pe 12 februarie. Instanţa a respins solicitarea de schimbare a termenului

Cererea de eliberare a lui Adrian Năstase, judecată pe 12 februarie. Instanţa a respins solicitarea de schimbare a termenului

Judecătoria Sectorului 4 a înregistrat, miercuri, cererea de eliberare din închisoare a lui Adrian Năstase înainte de termen şi a stabilit ca dosarul să fie judecat în 12 februarie, însă avocaţii fostului premier au cerut schimbarea acestuia, considerând că termenul este prea lung.

Instanţa a resins, joi, cererea avocaţilor lui Adrian Năstase, astfel că cererea acestuia de eliberare din închisoare va fi judecată la termenul stabilit iniţial.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, declara că s-a cerut un alt termen, în ianuarie, întrucât dacă cererea va fi judecată în 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Adrian Năstase, respectiv perioada din 20 până în 26 iunie 2012 când fostul premier a fost internat în Spitalul Floreasca.

Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, miercuri, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Cazacu a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Adrian Năstase este încarcerat din iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 - 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Pe de altă parte, instanţa supremă va lua în discuţie în 14 ianuarie contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase în cazul condamnării sale.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici