Cererea lui Mureşan de a fi eliberat pentru înmormântarea fiului a fost aprobată

Cererea fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan de a fi eliberat temporar din închisoare pentru a participa la înmormântarea fiului său găsit mort într-un apartament din Kenya a fost aprobată, vineri, de conducerea Penitenciarului Gherla.

470 afișări
Imaginea articolului Cererea lui Mureşan de a fi eliberat pentru înmormântarea fiului a fost aprobată

Ioan Avram Mureşan (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seară, de Penitenciarul Gherla, Mureşan a primit permisiunea de a părăsi penitenciarul pe o durată de 24 de ore, de luni până marţi.

"La nivelul Penitenciarului Gherla a fost analizată, conform procedurii, cererea privind acordarea permisiunii de ieşire din penitenciar pentru persoana privată de libertate Ioan Mureşan în vederea participării acesteia la procesiunile ocazionate de înhumarea fiului său. În urma analizei efectuate, comisia a luat decizia acordării permisiunii de ieşire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, de luni, 17.09.2012, orele 20.30 până marţi, 18.09.2012, orele 20.30", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Penitenciarului Gherla arată că, potrivit legii, "persoanele private de libertate care au avut o conduită constant pozitivă pot fi recompensate cu permisiunea ieşirii din penitenciar pe o durată determinată".

"Permisiunea de ieşire din penitenciar poate fi acordată pentru prezentarea persoanei condamnate în vederea ocupării unui loc de muncă după punerea în libertate, pentru susţinerea unui examen de către persoana condamnată, pentru menţinerea relaţiilor de familie ale persoanei condamnate, pentru pregătirea reintegrării sociale a persoanei condamnate sau pentru participarea persoanei condamnate la înhumarea soţului/soţiei, unui copil, părinte, frate/soră sau bunic", se mai arată în comunicatul Penitenciarului Gherla.

Potrivit unor surse locale, slujba de înmormântare a lui Dan Mureşan va avea loc marţi, de la ora 13.00, la Biserica Sfântul Anton din Baia Mare. Fiul fostului ministru al Agriculturii va fi înmormântat în cimitirul Dealul Florilor din Baia Mare.

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, care ispăşeşte şapte ani de închisoare la Penitenciarul Gherla, a solicitat întreruperea pedepsei pentru a putea participa la funeraliile fiului său, găsit mort într-un apartament din Kenya.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Ovidiu Chiorean, declara, marţi, că Ioan Mureşan a depus o cerere de întrerupere temporară a pedepsei pentru a participa la înmormântarea fiului său. La acel moment, solicitarea nu fusese analizată, întrucât nu erau depuse actele doveditoare.

Într-un interviu acordat pentru Dejeanul.ro, Ioan Avram Mureşan spunea că a aflat despre moartea fiului său în timp ce se afla la slujba de duminică, fiind anunţat de către soţia sa.

El afirma că fiul său urmase cursurile mai multor şcoli din Anglia, iar ulterior a fost angajat de o firmă din SUA în domeniul campaniilor electorale, la care a lucrat trei ani şi a fost trimis în diferite ţări. Mureşan povestea că apoi fiul său a început să lucreze pentru o firmă din Anglia, din acelaşi domeniu, el conducând Departamentul electoral, iar în Kenya avea un proiect legat de alegerile prezidenţiale.

În interviul menţionat, Mureşan spunea că a vorbit ultima dată cu fiul său vineri (vinerea trecută), însă legătura telefonică nu era foarte bună, astfel că i-a spus că vor vorbi altă dată. El relata că fiul său i-a spus că va pleca la o cină cu clienţii pentru care lucra şi că probabil se va întoarce duminică, urmând să îşi viziteze tatăl. Mureşan spunea că ulterior a aflat că după acea cină fiul său s-a întors în camera de hotel de unde nu a coborât a doua zi, fiind găsit mort.

Mureşan mai spunea că soţia sa a plecat în Kenya pentru a se ocupa de formalităţi.

Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, a fost găsit mort într-un apartament din Nairobi (Kenya), precizau, duminică, pentru MEDIAFAX, surse neoficiale.

MAE comunica, duminică, la solicitarea MEDIAFAX, că sâmbătă Ambasada României la Nairobi/Kenya a fost informată "de către un coleg de serviciu al unui cetăţean român că trupul neînsufleţit al acestuia ar fi fost găsit într-un apartament din districtul Nairobi".

"Conform relatării, cetăţeanul român era angajat la o companie engleză de telecomunicaţii, aflându-se de mai multă vreme în Kenya. Acesta nu îşi înregistrase însă prezenţa pe teritoriul Kenyei la misiunea diplomatică română. Din aceeaşi sursă rezultă că, după sosirea poliţiei, corpul neînsufleţit ar fi fost preluat de o firmă de pompe funebre în vederea efectuării necropsiei şi eliberării certificatelor medicale constatatoare, urmând ca luni, 10 septembrie, un reprezentant al companiei de asigurări competente să deschidă un dosar în acest caz", se spunea în răspunsul MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Ambasada României face "toate demersurile necesare pentru obţinerea de la autorităţile locale, în cel mai scurt timp posibil, a informaţiilor oficiale privind decesul cetăţeanului român".

"De asemenea, Ambasada se află în legătură atât cu reprezentanţii companiei angajatoare, cu firma de pompe funebre, precum şi cu persoana de contact din partea familiei din ţară, în vederea oferirii de asistenţă consulară pentru emiterea tuturor documentelor necesare şi a facilitării transportului în ţară a trupului neînsufleţit al persoanei decedate", se mai preciza în comunicarea MAE.

Ioan Avram Mureşan se află în Penitenciarul Gherla după ce a fost condamnat, în luna mai, de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici