Cetăţuia Braşovului se întoarce în domeniul public, după 7 ani de procese

După 7 ani de procese, Cetăţuia Braşovului se întoarce în domeniul public. Primăria a început deja demersurile pentru trecerea ei în proprietatea municipiului şi începerea lucrărilor de punere în siguranţă şi consolidare.

2319 afișări
Imaginea articolului Cetăţuia Braşovului se întoarce în domeniul public, după 7 ani de procese

Cetăţuia Braşovului se întoarce în domeniul public, după 7 ani de procese

După câştigarea acestui proces, Primăria vrea să recupereze şi fosta Casă a Negustorilor din Piaţa Sfatului, construită de soţia judelui Braşovului, Apollonia Hirscher, care a donat clădirea comunităţii braşovene

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat decizia definitivă, în urma unui proces intentat de Primăria Braşov, de trecere a Cetăţii Braşovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român, primarul Allen Coliban a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, care sunt etapele necesare pentru ca acest monument reprezentativ pentru istoria Braşovului să se reîntoarcă în circuitul public.

„Avem decizia definitivă a Înaltei Curţi, care spune că acest imobil este proprietate publică, este proprietate a statului român. Avem demersuri anterioare şi punctul de vedere al Guvernului care spune că este dispus să cedeze acest imobil municipiului Braşov. Astăzi vom trimite hârtiile către Guvern, astfel încât să reluăm acest demers şi, în timp cât mai scurt, imobilul să devină oficial proprietatea municipiului Braşov, unde de altfel îi este şi locul. În paralel, mergem pe trei direcţii. O direcţie are în vedere punerea în siguranţă - pentru că sunt necesare intervenţii urgente, şi, la nivel de Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă, vom avea această decizie. În paralel, am demarat primele discuţii cu Ordinul Arhitecţilor din România. Avem nevoie de implicarea tuturor celor competenţi în complexitatea unui astfel de proces de reabilitare, de restaurare. Şi, totodată, intenţia cu privire la viitoarele funcţiuni este de a lansa un proces de consultare publică, un concurs de idei care să ne ajute să înţelegem mai bine felul în care un astfel de element de patrimoniu de prim rang, un monument de clasă A, poate fi pus în slujba comunităţii şi a turiştilor care ne vizitează oraşul”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primarul a vorbit şi despre lucrările necesare consolidării Cetăţuii, dar şi despre momentul în care acest monument va fi redeschis.

,,Toţi cei care mergem în zona cetăţii şi îi dăm ocolul, vedem stadiul în care a ajuns, stadiul de degradare a zidului nordic. Sunt necesare intervenţii urgente, inclusiv din perspectiva vegetaţiei care a crescut spontan. Toate aceste documentaţii - şi există cadrul care să ne permită o intervenţie pentru punerea în siguranţă – le vom avea în lunile următoare. Din punctul de vedere al deschiderii acestui obiectiv, este devreme să vă dau astăzi un răspuns. Interesul nostru, al tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede, măcar la stadiul acesta, de plimbare şi de vizionare, însă nu putem să facem acest lucru până când nu sunt îndeplinite două condiţii: partea de siguranţă, pentru că trebuie să fim responsabili cu privire la gestiunea acestui monument, şi partea de proprietate. Până nu avem un transfer, inclusiv de responsabilitate, către autoritatea locală, statul român nu cred că va deschide porţile acestei cetăţi”, a completat primarul.
Primăria Braşov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, şi să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică - fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest proces, oraşul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul - Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, Braşovul a cerut ca şi statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăţi comerciale şi a deveni restaurant.

Conform Primăriei Braşov, în urma procesului deschis de Municipiul Braşov în 2015, Tribunalul Braşov a hotărât, în anul 2016, ca instanţă de fond, întoarcerea Cetăţuii în proprietatea publică a Statului Român. Totodată, instanţa a dispus şi radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SA şi intabularea dreptului de proprietate publică al intervenientului statul român asupra imobilului în cauză. Hotărârea fost luată în baza constatării nulităţii absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulităţii absolute parţiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991 (respectiv anularea poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la ,,Complexul Cetate“) şi a nulităţii absolute parţiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţă de 5.002 mp, aferentă imobilului „Complex Cetate”.

În 2017, Curtea de Apel a menţinut hotărârea instanţei de fond, atât cu privire la dreptul de proprietate al statului, cât şi cu privire la intabularea statului român.

În numele statului, reprezentantul municipiului în acest proces a intabulat, provizoriu, dreptul de proprietate al statului român.

În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa supremă s-a pronunţat marţi, 8 noiembrie, definitiv asupra acestei speţe, respingând cele două recursuri şi confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici