CGMB a respins proiectul prin care Piaţa Universităţii capătă statut de "Agora civică"

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre prin care Piaţa Universităţii ar fi căpătat statutul de "Agora civică", consilierii PDL fiind cei care s-au opus.

932 afișări
Imaginea articolului CGMB a respins proiectul prin care Piaţa Universităţii capătă statut de "Agora civică"

CGMB a respins proiectul prin care Piaţa Universităţii capătă statut de "Agora civică" (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Majoritatea PDL din Consiliul General a respins acest proiect, "printr-un gest care sfidează valorile democratice fundamentale", se arată într-un comunicat de marţi al Primăriei.

"Prin respingerea acestui proiect, PDL a dat cu piciorul nu doar societăţii civile, care a venit cu propunerea, ci şi bucureştenilor, care, de mai bine de două săptămâni îşi strigă nemulţumirea în stradă. Ne exprimăm regretul că principalul partid din Consiliul General şi de asemenea, principalul partid de guvernare manifestă reticenţă în faţa cetăţenilor care doresc să protesteze, într-o zonă amenajată corespunzător, aşa cum se întâmplă şi în alte oraşe europene", se arată în comunicatul Primăriei.

Tot luni, consilierii PDL au respins PUZ-urile pentru investiţiile pe care Primăria doreşte să le realizeze, cum ar fi parcarea din Str. Nicolae Tonitza sau penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1, dar au aprobat o serie de PUZ-uri private, "menite să satisfacă interesele clientelei de partid", susţin reprezentanţii PMB.

În opinia reprezentanţilor Primăriei, PDL boicotează priorităţile bucureştenilor şi împiedică derularea unor proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea Capitalei.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti precizează că va susţine în continuare proiectele de care oraşul are nevoie şi nu va renunţa nici la ideea de a oferi Pieţei Universităţii statutul de "agora".

Propunerea ca Piaţa Universităţii să capete statutul de "Agora", unde oamenii să poată manifesta liber, fără nicio intervenţie a jandarmilor, aparţine Pro Democraţia, fiind dezbătută în urmă cu o săptămână împreună cu primarul general Sorin Oprescu.

"Urmează ca acest proiect să fie redactat de către reprezentanţii Pro Democraţia împreună cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti. Săptămâna viitoare proiectul nostru va fi supus votului consilierilor generali pentru că este necesar să fie aprobat de aceştia. Dacă va fi acordat statutul de «Agora», va fi discutat şi negociat împreună cu reprezentanţii Pieţei Universităţii un regulament în ceea ce priveşte funcţionarea celor două zone ca spaţii de manifestare", a explicat atunci preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.

El a adăugat că în cea de-a treia etapă va fi organizat un concurs pentru amenajarea edilitară a celor două zone.

"La concurs vor participa şi unii dintre liderii Pieţei Universităţii, în special cei care au idei şi care vor contribui la elaborarea unui proiect de agora civică. Speram ca toate aceste lucruri să pornească destul de repede în aşa fel încât cetăţenii României şi ai Bucureştiului să aibă posibilitatea să se manifeste liber, fără niciun fel de intervenţie a jandarmilor", a precizat Pârvulescu.

El a mai spus că agora este spaţiul public unde sunt exprimate şi dezbătute idei, opinii şi credinţe economice, politice sau sociale în interesul întregii comunităţi.

Primarul General, Sorin Oprescu şi-a arătat sprijinul faţă de propunerea Pro Democraţia, obiectivul urmărit fiind acela ca zona Piaţa Universităţii să devină spaţiul în care fiecare român să poată manifesta civilizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici