Chiliman îi cere lui Oprescu să declanşeze referendum pe tema alegerii primarilor de sector

Liderul PNL Bucureşti Andrei Chiliman i-a cerut, marţi, primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, procedurile de declanşare a unui referendum în Bucureşti pe tema alegerii primarilor de sector, acuzând PDL şi pe Elena Udrea că doresc să desfiinţeze alegerea primarilor.

24 afișări
Imaginea articolului Chiliman îi cere lui Oprescu să declanşeze referendum pe tema alegerii primarilor de sector

Chiliman îi cere lui Oprescu să declanşeze referendum pe tema alegerii primarilor de sector (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Chiliman a acuzat PDL de faptul că, după "golăneala politicianistă" privind alegerea primarilor într-un singur tur, lansează un nou atac la adresa intereselor bucureştenilor, aruncând pe piaţă proiectul de lege prin care sunt desfiinţate de facto sectoarele Capitalei.

El a precizat că, prin acest proiect de lege avansat de PDL, atribuţiile şi banii bucureştenilor sunt trecute exclusiv în subordinea CGMB.

"Asistăm, aşadar, la debutul operaţiunii mafiote de transformare a Bucureştiului în feuda Elenei Udrea şi a grupării politico-financiare portocalii ale cărei interese le reprezintă preşedinta PDL Bucureşti", a spus Chiliman.

El a arătat că, astfel, cumulând bugetele primăriilor de sector în bugetul primăriei generale, "mafia Elenei Udrea ar avea la discreţie în fiecare an peste 2 miliarde de euro".

"Acest proiect, pe care gruparea Udrea s-a ferit luni de zile să îl prezinte bucureştenilor, se bazează pe un singur argument: socoteala Elenei Udrea că, prin târguieli politice la nivelul CGMB, ea şi clica ei vor numi, din 2012 încolo, primarii de sector, un fel de directori de sector", a spus Chiliman.

El a susţinut că nu există niciun argument care să ţină de eficienţa actului adminstrativ sau de buna funcţionare a instituţiilor care să conducă la un astfel de proiect.

Chiliman a arătat că Bucureştiul s-a dezvltatat prin dezecentralizarea reală a administraţiei centrale către primăriile de sector, care îşi fac mai bine datoria faţă de cetăţeni decât primăria generală.

"În temeiul art. 83 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale şi a art.13., alin. 1 din Legea referendumului, îi cer public primarului general Sorin Oprescu să iniţieze în termen de o săptămână procedurile de declanşare a unui referendum local în municipiul Bucureşti pe tema desfiinţării sectoarelor Capitalei", a spus Chiliman.

El a adăugat că bucureştenii trebuie să decidă asupra problemelor reale ale lor şi "nu Elena Udrea cu clica ei", opinând că bcureştenii trebuie să îşi aleagă primarii, iar nu Elena Udrea să îi numească în locul lor.

Chiliman a cerut, totodată, reprezentanţilor PSD Bucureşti să iasă din "complicitatea tacită" cu Elena Udrea şi cu "gruparea mafiotă din spatele acesteia".

"Îi sfătuiesc să lase deoparte meciurile de baschet cu Elena Udrea", le-a transmis Chiliman social-democraţilor bucureşteni.

El a arătat că, miercuri, îi va înmâna personal lui Oprescu solicitarea privind declanşarea referendumului şi a precizat că, dacă primarul general va refuza să iniţieze procedurile în acest sens, într-o săptămână, atunci va apela la bucureşteni pentru a stânge numărul necesar de semnături pentru declanşarea acestuia.

"Dacă domnul Oprescu va refuza să răspundă în termen de o săptămână, voi iniţia aceste proceduri împreună cu bucureştenii. Vom strânge noi numărul necesar de semnături pentru declanşarea referendumului", a spus Chilinan, care i-a invitat alături de el în acest demers pe toţi primarii de sector din Bucureşti.

PDL Bucureşti a luat în discuţie, în şedinţa Biroului Permanent din 14 ianuarie, un proiect de lege a Capitalei, una dintre principalele prevederi fiind că primarii de sector vor fi aleşi de către consilierii generali din rândul acestora, nu de către cetăţeni prin vot direct, a relatat HotNews.ro.

Într-unul din articolele proiectului de lege se arată că "primarii sectoarelor municipiului Bucureşti sunt aleşi din rândul consilierilor generali în funcţie ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii calificate".

Potrivit sursei citate, puterile primarilor de sector ar urma să fie limitate, iar consiliile locale ale primăriilor de sector să fie desfiinţate. Prin acest proiect mai sunt propuse un buget unitar şi servicii publice unitare ale Capitalei.

Preşedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, pentru HotNews.ro, ca forma finală a propunerii legislative nu a fost încă stabilită, dar că partidul său intenţionează să adopte proiectul de lege în cursul acestui an, astfel încât noile reguli să se aplice la alegerile locale din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici