Sorin Cîmpeanu: Elevii pot cere suma forfetară lunară pentru transport în avans

Elevii care merg la şcoală în alte localităţi pot cere suma forfetară lunară pentru transport în avans, susţine ministrul Educaţiei. De asemenea, în zonele izolate, unde nu există locuri în creşe sau grădiniţe, autorităţile pot înfiinţa ludoteci.

436 afișări
Imaginea articolului Sorin Cîmpeanu: Elevii pot cere suma forfetară lunară pentru transport în avans

Sorin Cîmpeanu: Elevii pot cere suma forfetară lunară pentru transport în avans

Ministerul Educaţiei a iniţiat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 care reglementează asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la şcoală, serviciile complementare de educaţie timpurie, creşă şi grădiniţă, în localităţi izolate/defavorizate şi extinderea învăţământului dual la nivel universitar, anunţă Sorin Cîmpeanu.

Elevilor care merg la şcoală în alte localităţi li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcţie de distanţa între localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi, dus-întors, pe durata cursurilor şcolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, prin şcoli.

În acest mod, toţi elevii şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o alocaţie forfetară de transport fără a fi nevoie de niciun document justificativ, în plus faţă de bursa socială pe care o primesc toţi elevii care se încadrează în criteriile sociale sau medicale: elevi proveniţi din familii cu venituri reduse, elevi cu dizabilităţi, cu boli cronice sau orfan.

Elevii pot cere acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocaţia de transport este plătită din bugetul Ministerului Educaţiei, fără a afecta bugetele primăriilor.

Suma forfetară lunară este de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km.

Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

În cazul în care tarifele sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

De asemenea, elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin şcoli.

Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situaţiile în care se depăşeşte suma forfetară, decontarea se face în luna următoare.

În localităţile dezavantajate socio-economic sau izolate, precum şi în localităţile unde nu există suficiente locuri în creşe sau grădiniţe, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale, instituţiile de cult şi operatorii economici pot înfiinţa şi finanţa servicii complementare de educaţie timpurie de tip ludotecă, centru de joacă sau centru multifuncţional.

De asemenea, instituţiile de învăţământ superior acreditate vor putea organiza, împreună cu operatori economici, învăţământ superior dual, formă de învăţământ în care responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatori economici. Instituţia de învăţământ superior organizează şi desfăşoară activităţi de învăţare, predare şi evaluare, iar operatorii economici organizează activităţi de învăţare prin muncă şi participă la evaluare.

Operatorii economici vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învăţământul universitar, precum şi din alte fonduri, pentru învăţarea în condiţii de calitate şi vor beneficia de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, după cum urmează:

a) valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora

b) valoarea cumulată a investiţiilor dedicate activităţilor de învăţare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici

c) personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învăţării prin muncă beneficiază de scutire a plăţii impozitului pe venitul din salarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici