Cincisprezece sindicalişti de la Mintia, în greva foamei. Cer demiterea conducerii CEH

Cincisprezece persoane din conducerea Sindicatului Liber şi Independent de la Termocentrala Mintia au intrat, joi, în greva foamei, cerând demiterea conducerii Complexului Energetic Hunedoara, din cauza măsurii de întrerupere temporară a activităţii.

232 afișări
Imaginea articolului Cincisprezece sindicalişti de la Mintia, în greva foamei. Cer demiterea conducerii CEH

Cincisprezece sindicalişti de la Mintia, în greva foamei. Cer demiterea conducerii CEH (Imagine: Mihai Marginean / Mediafax Arhiva Foto)

Preşedintele Sindicatului Liber Independent Elecrocentrale Deva, Mircea Crişovan, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că reprezentanţii sindicatului au intrat în greva foamei.

”Liderii de grupă au intrat în greva foamei. Nu vom renunţa la protest până când nu ne vor fi soluţionate revendicările”, a spus Crişovan.

Potrivit acestuia, revendicările se referă la demiterea conducerii CEH, care refuză să renunţe la aplicarea măsurii de întrerupere temporară a activităţii.

"Din sistemul energetic au plecat cei mai mulţi. De la noi au plecat 450 de oameni, iar cei care au rămas au trebuit să preia toate activităţile de reparaţii, de debit, s-a dublat munca. Chemăm reparatorii de acasă de anul nou, de Crăciun, şi luni îi dăm în şomaj. E bătaie de joc”, a spus Crişovan.

Potrivit directorului de la Mintia, Horea Giurgiu, cei 15 membri ai sindicatului sunt într-o sală pusă la dispoziţie pentru acţiunea lor de protest şi nu se află în timpul programului de lucru.

Cei de la Mintia refuză orice dialog cu conducerea CEH.

Pe de altă parte, un angajat de la Mintia, Marcel Banu, spune că acţiunile de protest nu reprezintă altceva decât “o manipulare cu iz de faliment”, acesta aducând în discuţie faptul că CEH a ieşit din insolvenţă din cauza unor interese ale unor creditori care acţionează cu ajutorul unui sindicat din Valea Jiului care depune în instanţă cereri de opoziţie la procesul de insolvenţă.

"În toată agitaţia de ieri s-a <uitat> a se pomeni numele lui Adrian Jurca, singurul <artizan> al acestei situaţii provocate. De ce? Păi nici liderii de sindicat, atât de la Muntele, cât şi de la celelalte sindicate libere şi independente nu i-au pomenit numele ca fiind cel care, prin intervenţia în dosarul insolvenţei, complexul este cu toate conturile blocate şi din această cauză se poate face doar plata salariilor. Nimic altceva. Nu cumva asta seamănă a manipulare cu iz de grăbire a falimentului CEH? Nimeni nu zice să nu ne primim drepturile din CCM, dar trebuie să fim raţionali: cu popriri pe conturi, CEH nu se poate mişca şi se plătesc doar creditorii şi salariile. Vinovatul? E la uşa minerilor: Adrian Jurca împreună cu Gerom Petroşani şi alte firme care-şi primesc banii atîta timp cât complexul nu se află în insolvenţă. Nimeni nu spune asta. Manipularea este dovedită. Cine are interese majore în această simplă ecuaţie? Probabil firmele care au butelii de oxigen şi acetilenă”, a afirmat Marcel Banu.

Sindicaliştii de la Termocentrala Mintia acuză conducerea CEH că nu a pus în aplicare planul de divizare a activităţii miniere de cea energetică.

Complexul Energetic Hunedoara a fost, anul trecut, de două ori în insolvenţă, şi tot de atâtea ori a ieşit din măsura care proteja societatea, din cauza unor vicii de procedură şi incompatibilităţii judecătorului sindic.

CEH a depus o a treia cerere de intrare în insolvenţă, care se află în faza de apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Conducerea CEH afirma că dacă până la mijlocul acestei luni societatea nu va reintra în insolvenţă, complexul hunedorean riscă să îşi oprească actrivitatea, deoarece conturile sunt supuse executărilor silite şi popririlor, datoriile societăţii ajungând la peste 1,5 miliarde de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici