Cine este misteriosul Patruşev, al doilea cel puternic om din Rusia

Secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev este, conform observatorilor, omul care i-ar putea lua locul lui Vladimir Putin.

5016 afișări
Imaginea articolului Cine este misteriosul Patruşev, al doilea cel puternic om din Rusia

În 2021, când Nikolai Patruşev a atins pragul celor 70 de ani, evenimentul a devenit ştire de stat. Este de fapt cea mai influentă figură dintre bărbaţii din aparat şi cel mai apropiat de preşedinte. O prietenie masculină puternică, care nu poate fi tulburată de nimic.

În 2008, când i-a predat oficial frâiele puterii lui Dmitri Medvedev, Putin l-a mutat de la postul de director al FSB la funcţia sa actuală. Nu voia ca vechiul lui prieten să depindă de noul preşedinte.

Patruşev este din Sankt Petersburg, ca şi Putin. Fiul unui veteran al Marelui Război Patriotic, precum Putin, mamă asistentă în timpul asediului Leningradului. A absolvit ca inginer la Institutul de Construcţii Navale, dar a fost imediat înrolat la acea vreme de KGB-ul din Leningrad, unde a devenit şef al sectorului de luptă împotriva contrabandei şi corupţiei, în timp ce mai tânărul său coleg, Vladimir, se ocupa de contrainformaţii.

Soarta lor se mai încrucişează la Moscova, în anii 1990, Patruşev devenind eternul adjunct al lui Putin. Atât la cârma administraţiei guvernamentale, cât şi a FSB. Iar când actualul preşedinte ajunge la conducerea guvernului, în august 1999, succesiunea la cârma Serviciului Secret este o simplă formalitate. Sunt animaţi de aceeaşi dorinţă de a reda Rusiei rolul de putere mondială.

Eşecul primei faze a Operaţiei Militare Speciale riscă să rupă legătura. Patruşev este ţinta tuturor acuzaţiilor. Diverse surse susţin că el, cel mai apropiat şi intim prieten al preşedintelui, a fost cel care i-a asigurat o victorie rapidă şi necondiţionată.

Patruşev este, se spune, cel căruia Putin i-ar lăsa servieta nucleară şi garantul FSB-ului zguduit de nemulţumirea faţă de recentele epurări de la vârf.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici