Cioloş: Calitatea mea în dosarul ICA a rămas cea de martor, nu există urmărire penală împotriva mea

Fostul comisar european Dacian Cioloş a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că a dat o declaraţie de martor la Parchetul ÎCCJ în dosarul ICA, după acest moment calitatea sa în dosar rămânând aceeaşi şi neexistând o urmărire penală împotriva sa.

207 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Calitatea mea în dosarul ICA a rămas cea de martor, nu există urmărire penală  împotriva mea

Cioloş: Calitatea mea în dosarul ICA a rămas cea de martor, nu există urmărire penală împotriva mea (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Am fost invitat, în calitate de martor, pentru a da o declaraţie despre împrejurările constituirii, în numele statului, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale ca parte civilă în dosarul ICA, în 2008. Este o urmare a plângerii formulate de domnul Sandu Jean. Nu cred că alte comentarii sunt oportune: calitatea mea în acesta anchetă a rămas doar aceea de martor şi nu există o urmărire penală împotriva mea", a spus, pentru MEDIAFAX, fostul comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dacian Cioloş a fost audiat ca martor, miercuri, la Parchetul instanţei supreme, într-un dosar privind modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cauza privatizării ICA, plângerea în acest caz fiind făcută de Cătălin Jean Sandu, fost şef în ADS, condamnat la şase ani de închisoare.

În 8 august 2014, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul director al ADS Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare.

În timpul judecării dosarului ICA, la un termen din august 2014, fostul ministru Sorin Pantiş spunea că Dacian Cioloş a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă, ceea ce a fost "un abuz".

"Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, niciun aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz", declara atunci Pantiş, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti.

Dacian Cioloş a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008.

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici