Cioloş: Propunerea CE privind indemnizaţiile sociale ale angajaţilor în UE, un bun punct de pornire

Propunerea CE în negocierile cu M.Britanie privind o clauză de urgenţă care ar permite reducerea indemnizaţiile sociale acordate noilor angajaţi comunitari e un bun punct de pornire, afirmă premierul Dacian Cioloş precizând că mecanismul de salvgardare trebuie aplicat doar în situaţii excepţionale.

345 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Propunerea CE privind indemnizaţiile sociale ale angajaţilor în UE, un bun punct de pornire

Cioloş: Propunerea CE privind indemnizaţiile sociale ale angajaţilor în UE, un bun punct de pornire (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Considerăm că propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva şi acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Sunt câteva lucruri pe care România le vrea precizate şi cu siguranţă în cursul Consiliului aceste lucruri vor fi precizate legat de modul cum ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situaţii excepţionale care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective şi pe un termen cât mai scurt. Legat de alocaţiile pentru copii, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte, să se aplice doar la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte", a spus Cioloş.

La rândul său, Jean-Claude Juncker a precizat că subiectul va fi abordat marţi, cu premierul Marii Britanii, care va fi prezent şi el la Bruxelles.

"Am discutat foarte mult pe această temă, împreună cu premierul Cameron (David Cameron, premierul Marii Britanii-n.r.) le vom discuta mâine", a spus Junker la finalul întrevederii cu premierul român.

El a adăugat că situaţia este destul de delicată şi vizează toate statele membre, dar reglementarea beneficiilor sociale trebuie să se aplice în continuare atât pentru cei care sunt deja la muncă într-un alt stat membru UE, cât şi pentru cei care urmează să vină.

Premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. În cadrul negocierilor pentru menţinerea ţării în UE, Cameron propune limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază cetăţenii europeni nonbritanici care lucrează în Marea Britanie.

Comisia Europeană a explicat că indemnizaţiile sociale de care beneficiază cetăţenii europeni angajaţi în Marea Britanie ar putea fi suspendate doar în situaţii excepţionale, spre exemplu dacă această ţară sau alta ar fi vizată de un aflux masiv de imigranţi comunitari.

Din ceea ce se cunoaşte despre propunerea Comisiei Europene, o clauză de urgenţă ar permite oricărui stat membru UE să reducă indemnizaţiile sociale acordate noilor angajaţi comunitari, în cazul constatării unor presiuni asupra serviciilor publice naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici