Circa 100 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Circa 100 de persoane au participat, sâmbătă, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, reprezentanţi ai "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" arestaţi în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecţionat şi detonat de 1 Decembrie.

956 afișări
Imaginea articolului Circa 100 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Circa 100 de persoane la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, la Târgu Secuiesc

Participanţii la miting s-au adunat, după ora 16.00, în Piaţa Gábor Aron din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au scandat numele lui Beke István Attila şi al liderului "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, şi au cerut "Libertate pentru István", "Libertate pentru Zoltán", "István acasă, Zoltán acasă".

La acţiunea de protest a participat şi fratele lui Szőcs Zoltán, Szőcs Csongor.

"Am venit să protestăm, pentru că toată media scrie că la percheziţie au fost ridicate mai multe documente despre un plan terorist, dar la percheziţii au fost luate doar steagurile secuieşti, steaguri ale Ungariei şi multe cărţi de Wass Albert şi alţi autori, deci nu ştiu ce document poate să fie steagul secuiesc pentru un plan terorist", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Szőcs Csongor.

Potrivit acestuia, Szőcs Zoltán şi Beke István Attila "nu s-au văzut, nici nu au vorbit prin telefon" în 10 octombrie, data la care - susţin anchetatorii - cei doi s-ar fi întâlnit pentru a discuta despre confecţionarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc, Szőcs Zoltán fiind plecat din ţară.

"De ce nu a fost arestat când s-a întors în ţară, în 20 decembrie, dacă era un pericol public şi a fost lăsat până pe 30 (decembrie - n.r.), de ce l-au lăsat să fie aici, în Târgu Secuiesc? Asta nu înţelegem şi, dacă este un pericol, de ce, ce a făcut, când? Nimic nu ştim şi toată famila aşteaptă un răspuns de la DIICOT, dar nu primim nimic", a continuat Szőcs Csongor.

El a reclamat şi faptul că familia nu este lăsată să îl viziteze pe liderul "Mişcării de Tineret 64 de Comitate", aflat în arest.

"Am fost săptămâna aceasta la Bucureşti, la Arestul Central, şi nu ne-a lăsat să ne întâlnim cu fratele meu, am cerut în scris procurorului să ne spună motivul pentru care nu ne lasă să îl vizităm şi nu am primit nimic. Au trecut cinci zile şi nu am primit niciun răspuns. Nu este normal, există oameni care au ucis alţi oameni şi familiile lor pot merge la ei, la vizită; Zoltan ce a făcut? Nici nu a fost în ţară două luni, a venit acasă, a sărbătorit aici Crăciunul şi după aceea, la percheziţii au luat multe steaguri, multe cărţi şi acum spun că este terorist", a afirmat fratele lui Szőcs Zoltán.

Despre percheziţiile făcute în patru locuri din Covasna - la locuinţa în care a stat Szőcs Zoltán împreună cu fratele său, la un apartament pe care l-a cumpărat de curând preşedintele "Mişcării de Tineret 60 de Comitate", aflat în renovare, la un alt domiciliu unde acesta locuia cu flotant şi la casa bunicii lor - Szőcs Csongor a susţinut că au fost "o glumă, pentru imagine şi pentru media".

"La bunica mea, casa este foarte mare, cu multe camere, curte, cu garaj şi alte (anexe gospodăreşti - n.r.) şi percheziţia ar fi trebuit să dureze vreo 5-6 ore şi a durat o jumătate de oră. Totul a fost, probabil, pentru media, cu mulţi jandarmi, cu mulţi oameni, vecinii au văzut şi nu au înţeles nimic", a relatat Szőcs Csongor.

De la statuia lui Gabor Aron, participanţii la mitingul de susţinere a celor doi membri ai "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" au pornit în marş către sediul Poliţiei, la Judecătorie şi la Parchet, scandând "Lăsaţi-i în libertate, nu sunt terorişti". Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Vrem adevărul", "Judecată dreaptă şi reală", "Nu noi facem acte de terorism, ceea ce face DIICOT este terorism".

La finalul acţiunii, care s-a încheiat fără incidente, purtătorul de cuvânt al "Mişcării de Tineret 64 de Comitate", Tóth Bálint, a anunţat participanţii că un nou miting va fi organizat sâmbăta viitoare, de la ora 16.00.

Apoi, participanţii au intonat imnul secuiesc şi imnul Ungariei.

Mitingul de solidaritate cu Beke István Attila şi Szőcs Zoltán a fost autorizat.

"Manifestarea este avizată de către Primăria Târgu Secuiesc şi de reprezentanţii structurilor de ordine şi siguranţă publică. Jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, măsura a fost prelungită.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI în care se plănuia confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat şi detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt "prostii" şi că nu intenţiona să facă aşa ceva, potrivit referatului.

În acelaşi caz, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 30 decembrie 2015, propunerea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a preşedintelui "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, pentru 30 de zile.

Szőcs Zoltán fusese reţinut, în 29 decembrie 2015, pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT arăta, într-un comunicat de presă, că, în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici