Circa 3.000 de angajaţi din sistemul de asistenţă socială vor fi disponibilizaţi

Aproximativ 3.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din unităţile de asistenţă socială în urma aplicării standardelor de cost în sistem, prin care se va realiza o reducere de 37% faţă de alocările bugetare din 2009, respectiv o economie de peste 350 milioane lei, a decis, miercuri, Guvernul.

145 afișări
Imaginea articolului Circa 3.000 de angajaţi din sistemul de asistenţă socială vor fi disponibilizaţi

Circa 3.000 de angajaţi din sistemul de asistenţă socială vor fi disponibilizaţi (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Dintr-un total de aproximativ 32.000 de persoane care lucrează în acest sistem - al protecţiei copilului, persoanelor cu handicap şi vârstnicilor - circa 3.000 de persoane vor fi disponibilizate, întrucât standardul de cost prevede un număr mai mic de persoane. Asta înseamnă şi o reducere de cheltuieli anuale în 2010 faţă de 2009", a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Acesta a arătat că în ceea ce priveşte protecţia copiilor este vorba de o reducere de circa 26% a fondurilor bugetare, reprezentând 317 milioane de lei mai puţin în 2010 faţă de 2009, de o reducere de 8% (36,6 milioane de lei) în ceea ce priveşte persoanele de handicap şi de o reducere cu 3% (3,69 milioane lei) în ceea ce priveşte persoanele vârstnice.

Mihai Şeitan a mai arătat că se încearcă creşterea calităţii serviciilor din aceste instituţii sociale, prin ridicarea gradului de specializare a personalului care lucrează în aceste unităţi, ţinta stabilită fiind de 60% personal specializat în centrele de zi şi 80% personal specializat în centrele rezidenţiale.

Şeitan a mai precizat că standardele de cost vor fi aplicate începând cu publicatea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, iar Ministerul Muncii va trebui să elaboreze instrucţiunile şi criteriile de disponibilzare

"Imediat după ce această hotărâre apare, în circa 5 zile, instrucţiunile vor apărea şi vom putea începe disponibilizările. Nu se va face totul într-o zi", a spus Şeitan.

În domeniul protecţiei copiilor, standardele de cost au fost stabilite de Executiv la 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament, 13.931 lei pe an /per copil pentru doi copii şi la 11.014 lei pe an /per copil pentru 3 copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anul pentru un copil şi de 17.486 lei pe an /per copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil, 21.501 lei pe an /per copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru centrele maternale standardele de cost sunt de 31.756 lei an pentru un copil, 28.868 lei pe an /per copil pentru doi copii şi de 27.904 lei pe an /per copil pentru 3 copii.

În Centrul de îngrijire şi asistenţă persoane adulte cu handicap (CIA), standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH)- de 24.423 lei anual, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei anual, în Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO)- 18.692 lei pe an, în Centrul Pilot de Recuperare şi Reabilitare (CPRR)- 26.915 lei pe an, iar în Centrul de Pregătire pentru o viaţă independentă (CPVI)- 21.578 lei anual.

În cazul centrelor de Criză (violenţa în familie) standardul de cost va fi de 13.291 lei annual, în centrele de zi- 13.088 lei pe an, iar în centrele ambulatorii de recuperare- 4.992 anual pentru fiecare beneficiar.

În Căminele pentru persoane vârstnice standardul de cost va fi de 16.926 lei anual pe beneficiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici