Ciurchea: Programul de oncologie va avea din 1 mai un subprogram de radioterapie

Programul de oncologie va avea din 1 mai, în premieră, un subprogram de radioterapie la care vor avea acces toţi pacienţii, de la care nu vor fi percepute taxe, serviciul fiind integral de stat, a anunţat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

472 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Programul de oncologie va avea din 1 mai un subprogram de radioterapie

Ciurchea: Programul de oncologie va avea din 1 aprilie un subprogram de radioterapie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii a organizat dezbatere publică pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016. Proiectul aduce mai multe noutăţi, printre acestea fiind şi subprogramul de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie. Subprogramul va avea alocat un buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate şi adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic, potrivit proiectului.

"Vom avea un subprogram de radioterapie, în cadrul programului de oncologie, la care vor avea acces toţi pacienţii. Intenţionăm ca nimeni să nu mai perceapă vreo taxă, va fi un serviciu decontat integral de stat. Aceeaşi sumă va fi şi la privat, şi la public. În momentul de faţă, se plăteşte per procedură. Gândim un program unitar, în aşa fel încât pacientul să beneficieze de tratamentul de care are nevoie. Acelaşi tarif de decontare la radioterapie va fi şi la public, şi la privat. Se plăteşte pe procedură. Gândim să fie un program unitar, în aşa fel încât fiecare pacient să beneficieze de metoda de tratament de care are nevoie, pe specificul ei", a declarat Vasile Ciurchea.

Întrebat dacă sunt suficiente centre de radioterapie, preşedintelui CNAS a spus că este nevoie de mai multe.

"România are nevoie de multe centre de radioterapie. Sigur că le punem pe picioare pe toate sau facem altele. Atât timp cât există un centru şi atât timp cât Casa nu plăteşte mai mult într-o parte sau alta, important este ca pacientul să aibă acces la tratament. La aceeaşi sumă, nu contează unde. Nu există o diferenţă mare în alocarea financiară, în schimb există un mai bun control, o mai mare eficienţă, există o distribuţie mai justificată a banilor. Printr-o eficientizare mai sigură, sigur vom avea bani. Dacă programul de radioterapie funcţionează foarte bine, atunci sigur că acei pacienţi care fac radioterapie poate că nu mai fac chimioterapie şi scădem din banii de molecule", a mai spus Ciurchea.

Potrivit proiectului, începând din 1 mai, Ministerul Sănătăţii îşi asumă derularea şi finanţarea, din bugetul propriu, a unui număr de 15 programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice: Programul naţional de imunizare; Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare; Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control ale infecţiei HIV; Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei; Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistenţei; Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă; Programul naţional de securitate transfuzională; Programul naţional de depistare precoce activă a cancerului prin screenig organizat; Programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică; Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; Programul naţional de boli endocrine; Programul naţional de tratament dietetic pentru boli rare; Programul naţional de management al registrelor naţionale; Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate; Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului.

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi asumă responsabilitatea derulării şi finanţării unui număr de 14 programe naţionale de sănătate curative: Programul naţional de boli cardiovasculare; Programul naţional de oncologie; Programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive); Programul naţional de diabet zaharat; Programul naţional de tratament al bolilor neurologice; Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei; Programul naţional de tratament pentru boli rare; Programul naţional de sănătate mintală; Programul naţional de boli endocrine; Programul naţional de ortopedie; Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine uman; Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice; Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.

Elementele de noutate în implementarea programelor naţionale de sănătate în perioada 2015 şi 2016 sunt reprezentate şi de: includerea în cadrul Programului naţional de ortopedie unui obiectiv nou destinat tratamentului instabilităţilor articulare cronice prin implanturi de fixare; includerea în cadrul Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă unui obiectiv nou destinat tratamentului de stimulare cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale/segmentare rezistente la terapia cu toxină botulinică; iniţierea derulării unui subprogram de fertilizare in vitro şi embriotransfer în cadrul Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; iniţierea unor subprograme pilot destinate depistării precoce active a cancerului colo-rectal şi cancerului de sân, rezultatele obţinute urmând să fie valorificate pentru dezvoltarea capacităţii tehnice şi organizatorice în domeniul depistării precoce a cancerelor la sân şi colo-rectal anterior extinderii activităţilor de screening pe plan naţional sau subnaţional în perioada 2017-2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici