Claudiu Manda: O mare parte din bugetul SRI se duce pe salarii şi pensii

Preşedintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat joi că a discutat cu directorul SRI, Eduard Hellvig, în cadrul audierii, despre bugetul Serviciului, tăiat în urma rectificării bugetare, şi că va urma să analizeze dacă banii alocaţi asigură resursele necesare cheltuielilor.

309 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda: O mare parte din bugetul SRI se duce pe salarii şi pensii

Claudiu Manda: O mare parte din bugetul SRI se duce pe salarii şi pensii

„Un al doilea subiect a fost legat de bugetul SRI şi de modificările bugetare. Şi comisia a înţeles pe deoparte cum s-a făcut această rectificare bugetară, în sensul că s-a făcut o analiză a cheltuielilor pe primele şase luni de zile şi o previziune a cheltuielilor pe următoarele şase luni de zile. Sigur că avem de-a face cu o tăiere. În măsura în care SRI consumă banii alocaţi, există posibilitatea de suplimentare în zona de investiţii. La fel, rămâne să vedem dacă bugetul în acest moment asigură resursele necesare pentru cheltuielile de salarii şi pensii, iar dacă nu le asigură, sigur că e obligaţia Guvernului să asigure aceşti bani”, a afirmat preşedintele Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, la finalul audierii directorului Serviciului, Eduard Hellvig, care a durat peste opt ore.

Senatorul PSD a susţinut că o mare parte din bugetul SRI este epuizat de cheltuielile legate de salarii, pensii, sistemul medical, dar şi de acţiuni pe care le are Serviciul.

„Am vorbit mai mult legat de acest subiect, nu putem detalia foarte mult, însă în bugetul SRI o pondere foarte mare o au cheltuielile legale de salarii, de pensii, legate de sistemul medical, legate de o serie de acţiuni şi misiuni pe care le are SRI. A fost la un moment dat făcută o comparaţie a bugetului din România al SRI cu alte servicii interne din alte state, însă nu avem cum să facem o comparaţie doar financiar atâta timp cât misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite. Spre exemplu în Germania sunt cinci astfel de obiective ale serviciului intern, în România sunt mult mai multe”, a adăugat Manda.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat referitor la bugetul alocat serviciilor secrete, că la o rectificare bugetară nu poate fi modificat în întregime, ci doar ajustat, iar modificări importante se pot face, în următorii ani, când aceste structuri primesc noi atribuţii.

"Bugetul de 2,3 miliarde de lei (500 de milioane de euro) al SRI a fost tăiat cu 113 milioane de lei la rectificarea bugetară din septembrie. În schimb, SIE are un buget de 63 de milioane de euro, SPP are unul de 42 de milioane de euro şi STS are unul de 72 de milioane de euro. Referitor la bugetul SRI, mult mai ridicat comparativ cu al celorlalte servicii, ministrul Finanţelor a afirmat că „din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării", a afirmat Eugen Teodorovici miercuri seară la TVR 1.

Ministrul a menţionat că, în cazul SRI, MFP nu poate urmări toate cheltuielile. „SRI nu se supune Guvernului, ci Parlamentului. Pe bugetul de anul viitor, discuţiile trebuie să fie mult mai aplicate: «Mai ai aceleaşi atribuţii ca structură?», «Nu», «Cât s-a tăiat?», «Ce număr de personal era afectat printr-o astfel de operaţiune?», «Atât!». Faci un calcul şi dai jos”, a completat Teodorovici, într-o emisiune la TVR1.

Acesta a răspuns, în nume personal, fără a reprezenta instituţia, că nu crede că suma alocată SRI se justifică. „Pe mine mă deranjează foarte mult, chiar dacă se vor supăra unii, diferenţa dintre SRI şi SIE”, a punctat Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici