Cluj: Datorii la elevii navetişti de 3,5 milioane de lei. Criteriile de eliberare a abonamentelor, verificate

Peste 3.000 de elevi din Cluj fac naveta şi nu le-au mai fost decontate biletele de şapte luni, iar datoria totală este de 3,5 milioane lei. Şeful Inspectoratului Şcolar spune că unii transportatori majorează nejustificat abonamentele şi că trebuie verificate criteriile de acordare a acestora.

287 afișări
Imaginea articolului Cluj: Datorii la elevii navetişti de 3,5 milioane de lei. Criteriile de eliberare a abonamentelor, verificate

Cluj: Datorii la elevii navetişti de 3,5 milioane de lei. Criteriile de eliberare a abonamentelor, verificate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, că a primit asigurări din partea Ministerului Educaţiei că datoriile vor fi achitate în perioada următoare.

"ISJ Cluj înregistrează o datorie de 3,5 milioane de lei către elevii care fac naveta la unităţi de învăţământ din judeţ. Suntem în urmă pe şapte luni şi sunt afectaţi de această situaţie un număr de 3.100 de elevi. Am primit asigurări, chiar miercuri, de la Ministerul Educaţiei că datoriile vor fi achitate şi că s-au deblocat sumele necesare”, a spus Cuibus.

Acesta a reclamat faptul că mai multe firme de transport profită de faptul că elevii sunt obligaţi să facă naveta şi majorează, nejustificat, biletele şi abonamentele şcolare.

"Problema este că în buget s-au prevăzut nişte sume dar, din păcate, transportatorii practică preţuri nejustificat de mari la bilete şi abonamente, de patru -cinci ori faţă de cele normale pe aceleaşi distanţe, unde nu sunt alternative de transport. Pe rutele unde se poate circula şi cu trenul şi cu autobuzul preţurile nu au crescut. De asemenea, transportatorii eliberează abonamente pentru elevi pe o lună întreagă, în loc de 22 de zile, cât merg aceştia la şcoală, şi nu aplică nicio reducere, ci înmulţesc preţul zilnic al unui bilet cu 30 sau 31, câte zile are o lună, inclusiv sâmbăta şi duminica. Aici trebuie intervenit", a spus şeful ISJ Cluj.

De asemenea, Valentin Cuibus a afirmat că trebuie făcute verificări în cazul elevilor care beneficiază de abonamente pentru navetă, în condiţiile în care nu în toate cazurile se respectă criteriile de eliberare a acestor documente.

"Abonamentele se decontează elevului care locuieşte la sub 50 de kilometri de unitatea de învăţământ pe care o frecventează şi dacă nu există profilul acelei unităţi în zona respectivă. Nu se respectă chiar tot din aceste criterii", a spus Cuibus.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, că a cerut Ministerului de Finanţe să deblocheze 30 de milioane de lei pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor şi că vrea ca din septembrie să elimine abonamentele, iar banii să ajungă în conturile elevilor.

Pricopie a precizat că nu este exclus să fie promovată chiar o ordonanţă, dacă nu va fi posibil ca această problemă să se rezolve printr-un text care să devină lege până la 1 septembrie.

"Vrem ca de la 1 septembrie să nu ne mai aflăm în situaţia în care noi, de fapt, alimentăm firmele de transport. În principal, propunerea legislativă ar fi în sensul acordării banilor respectivi, nu pe bază de abonament, ci trimitem banii direct în contul elevilor, sub formă de bursă suplimentară pentru transport, iar această sumă să fie calculată în funcţie de distanţa dintre şcoală şi domiciliul elevului. Cred că situaţia în care să lăsăm pur şi simplu transportatorii să încaseze orice sume doresc pe abonamente, mergând pe ideea că Ministerul Educaţiei îi va deconta oricum, nu poate continua. Deocamdată, încercăm să rezolvăm acum acest lucru, de la 15 septembrie să avem această modificare legislativă şi până atunci să reuşim să acoperim toată suma. Repet, este o propunere, textul nu a fost încă înaintat celorlalte ministere", a mai spus Remus Pricopie.

Elevii din mai multe judeţe au intrat, în această săptămână, în grevă japoneză, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici