Cluj: Mesaje Ro-Alert de evacuare după ce cota de siguranţă pe Someşul Rece a fost depăşită

Au fost emise mesaje Ro-Alert în zona situată de-a lungul râului Someşul Rece, între localităţile Măguri Rătăcău şi lacul de acumulare din Gilău, judeţul Cluj, prin care se solicită autoevacuarea, după ce cota de siguranţă pe Someşul Rece a fost depăşită din cauza precipitaţiilor şi topirii zăpezii.

688 afișări
Imaginea articolului Cluj: Mesaje Ro-Alert de evacuare după ce cota de siguranţă pe Someşul Rece a fost depăşită

Sursa foto: Mediafaxfoto

Pe parcursul nopţii de duminică spre luni a fost înregistrată o creştere a acumulării apei în barajul Someşul Rece I, situat în Defileul Someşul Rece, peste cota de siguranţă a acestuia, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte, anunţă, luni, ISU Cluj.

Astfel, a fost constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, iar o comisie condusă de către prefectul judeţului Cluj, alături de specialişti din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au deplasat la faţa locului, începând de duminică seara, ora 22.00, pentru a evalua situaţia şi eventualele pericole care ar putea fi pentru populaţia din zonă.

„Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducţiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste un centimetru peste deversorul de suprafaţă, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare”, potrivit ISU Cluj.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Şomeşul Rece, între localităţile Măguri Răcătău şi lacul de acumulare din Gilău, prin care se solicita populaţiei să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creşterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar luni dimineaţa este în scădere, iar locuitorii din zona respectivă sunt în siguranţă.

La faţa locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situaţia privind eventualele modificări care pot să apară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici