Cluj: Mii de persoane, la slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu - VIDEO

Peste 200 de persoane s-au adunat, joi dimineaţă, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a participa la slujba de Liturghie şi la cea a înmormântării Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu. Ulterior, numărul participanţilor a crescut, Catedrala Mitropolitană fiind plină de oameni, numeroase persoane aflându-se şi în afara lăcaşului de cult.

313 afișări
Imaginea articolului Cluj: Mii de persoane, la slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu - VIDEO

Cluj: Mii de persoane, la slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu (Imagine: Andreea Campeanu/Mediafax Foto)

Oamenii au venit în jurul orei 8.00 la Catedrala Mitropolitană, pentru a asista la Liturghie, deşi lăcaşul de cult a fost închis la ora 7.00, pentru ca reprezentanţii Mitropoliei să facă ultimele pregătiri pentru săvârşirea serviciilor religioase.

În Piaţa Avram Iancu au fost instalate trei ecrane de mari dimensiuni, pentru ca enoriaşii să poată urmări slujbele care vor fi transmise în direct la televiziune.

De asemenea, jandarmii au instalat în piaţă garduri metalice pentru a preveni înghesuiala.

Slujba de Liturghie, care a început la ora 9.00, a fost oficiată de un sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, în frunte cu Patriarhul Daniel.

Potrivit unei liste comunicate de Mitropolia Clujului, pe lângă Patriarhul Daniel, la ceremoniile religioase participă 27 de înalţi ierarhi ortodocşi din toată ţara şi din străinătate - mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi.

Printre aceştia se numără IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Nifon, Mitropolit şi Arhiepiscop al Târgoviştei, IPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

Video Stirileprotv.ro

De asemenea, sunt veniţi din străinătate IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Siluan, episcopul românilor din Ungaria, PS Timotei, episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi PS Macarie, episcopul Europei de Nord.

La slujba de Liturghie au asistat şi deputatul PNL Horea Uioreanu, fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.

Premierul Emil Boc a ajuns, joi la prânz, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a partipa la slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu.

Înainte de a ajunge la Catedrala Mitropolitană, premierul Emil Boc s-a oprit la Prefectura Cluj, unde a avut o întâlnire cu prefectul Florin Stamatian şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

"Am venit să îi aduc un ultim omagiu IPS Bartolomeu, în amintirea unei colaborări excepţionale, pe care am avut-o atât ca primar, cât şi ca prim-ministru, şi nu în ultimul rând, ca şi creştin. Pentru ceea ce a fost, este şi va rămâne IPS Bartolomeu în inima fiecărui creştin, a fiecărui clujean, a fiecărui român. Din învăţătura lui Bartolomeu Anania putem învăţa fiecare", a spus Emil Boc, înainte de a intra în Catedrală.

Premierul a mers apoi în Catedrală, unde a luat loc în stânga altarului, în zona rezervată oficialităţilor, şi a primit o lumânare pe care să o aprindă în memoria Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu.

La slujba de înmormântare, care a început la ora 12.00, asistă, printre alţii, PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Papp Geza, episcopul reformat al Ardealului, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Teodor Baconschi, ministrul de Externe, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, generalul de brigadă Dumitru Scarlat, comandatul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", preşedintele Loteriei Române, Gheorghe Benea, vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Andrei Marga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Constantin Ciuce, secretarul de stat în Ministerul Culturii Adrian Lemeni, parlamentari şi autorităţi locale şi judeţene.

După slujba de înmormântare, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu va fi scos din catedrală şi purtat într-o procesiune de înconjurare a bisericii, după care va fi depus în cripta ierarhilor.

Oficialii Mitropoliei Clujului se aşteaptă ca la slujba de înmormântare să asiste peste 10.000 de persoane.

Primăria Cluj-Napoca a instituit restricţii de circulaţie în zona Pieţei Avram Iancu, între orele 11.00 şi 15.00, pentru ca slujba de înmormântare să se desfăşoare în condiţii optime.

Mitropolia Clujului va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântarea IPS Bartolomeu, ca pomană "de suflet" pentru mitropolitul trecut la cele veşnice.

Ordinea publică va fi asigurată, pe durata funeraliilor, de peste 150 de jandarmi şi peste 90 de poliţişti de la Poliţia Rutieră şi de la siguranţa publică.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici