Cluj: Pâine în patru culori sau salam cu cartofi şi lapte la un festival alimentar al studenţilor - FOTO

Produse precum pâine în patru culori, salam cu cartofi şi lapte, iaurt cu pina colada sau eticheta biodegrababilă au fost prezentate, joi, de peste 70 de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, ca parte a probei practice pentru licenţă.

1013 afișări
Imaginea articolului Cluj: Pâine în patru culori sau salam cu cartofi şi lapte la un festival alimentar al studenţilor - FOTO

Cluj: Pâine în patru culori sau salam cu cartofi şi lapte la un festival alimentar al studenţilor (Imagine: Vasile Magradean/ Mediafax Foto)

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au expus, la "Festivalul Alimentului", desfăşurat la universitate, produse alimentare şi băuturi originale, inventate de ei, cu arome şi gusturi inedite, pe care le-au testat iniţial.

Studenţii au spus că unele produse ajută la cure de slăbire, altele au efect energizant în timpul sesiunilor, în timp ce au fost şi produse care ar putea fi etalate cu uşurinţă în vitrinele magazinelor.

Carmen Soporan a prezentat la festival pâinea în patru culori, inspirată de o carte cu reţete cu pâine din întreaga lume.

"Pâinea este obţinută la fel ca o pâine standard, doar că se înlocuieşte apa cu suc de legume - spanac, morcov, sfeclă, şi astfel apar culorile verde, portocaliu şi roşu, pe lângă alb. Fluxul tehnologic este la fel ca la orice pâine, doar se înlocuieşte apa cu sucul de legume. Gustul este puţin mai dulce, pentru că legumele influenţează acest gust. Sper să fie un producător de panificaţie interesat de reţeta mea”, a spus studenta.

La rândul ei, Viorica Leordean s-a prezentat cu un "sirop energizant pe bază de cafea", cu compuşi bioactivi din extracte de plante şi fructe - zmeură, afine şi petale de trandafir.

"Cafeaua alungă starea de oboseală şi de somn, iar compuşii din fructe şi plante ajută la tratarea unor infecţii. Am testat băutura în sesiune şi am constat că are efect”, a afirmat Viorica Leordean.

O altă studentă a USAMV a prezentat "eticheta biodegradabilă" pentru legume şi fructe proaspete pe care scrie: "A nu se îndepărta", care încorporează compuşi naturali bioactivi.

"Eticheta are la bază un mix de polimeri din alge marine şi carapacea crustaceelor. Se înglobează compuşi bioactivi din ceai verde şi busuioc. Eticheta este pentru fructe şi legume proaspete care se consumă cu coajă şi care, sub acţiunea jetului de apă, se dezintegrează, reducând astfel încărcătura microbiană şi cea a reziduurilor. Este lipită pe fructe şi legume cu lipici alimentar, având la bază polimeri naturali. Prin această etichetă încurajez spălarea fructelor şi legumelor", a explicat realizatoarea etichetei, Liana Năsui.

Colegul ei, Vlad Hădărean, a produs după o reţetă proprie berea "Impaler’s Special", pentru care a realizat şi o etichetă cu Vlad Ţepeş, o bere "high gravity", cu o concentraţie de 8,5 la sută alcool.

"Berea este filtrată, are o concentraţie mai mare de zaharuri şi astfel una mai mare de alcool, iar după maturare va ajunge la 8,5 la sută alcool. Este o reţetă proprie, inspirată după berea din SUA. Berea este mai aparte, gustul mai dulce, dar spuma este mai fină. Este o bere specială, de sezon, ideală pentru cunoscătorii de bere. Este prima şarjă, în fază experimentală, sper să reglăm parametrii de flux. Este produsă în staţia pilot a USAMV", a declarat Vlad.

O altă studentă, Ana Hojda, a prezentat la "Festivalul Alimentului" un lichior de măceşe în trei sortimente, pe care l-a botezat "Elixirul Tinereţii - Savoare într-un singur pahar".

"Este un lichior de măceşe bogat în vitamina C şi antioxidanţi polifenoli cu efect anti-îmbătrânire. Sunt trei sortimente, cu şofran, cu cafea şi unul cu scorţişoară şi portocale, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de consumatori. Poate fi îmbuteliată şi vândută în baruri sau magazine", a afirmat studenta.

Colega acesteia, Ramona Hulpe, a pregătit un sortiment nou de iaurt cu pina colada, pentru care a realizat şi o etichetă originală.

"Îmbin beneficiile iaurtului cu aroma nouă, de pina colada, şi am utilizat lapte praf de nucă de cocos şi ananas concentrat. Am încercat o etichetare completă, făcută de mine. Sper că va fi un producător interesat de acest nou tip de iaurt", a spus Hulpe.

La rândul său, Cristian Balog a expus "salamul Yanis", după o reţetă despre care susţine că nu se regăseşte nicăieri pe piaţă şi pe care şi-ar dori să îl vadă în vitrinele magazinelor şi pe mesele consumatorilor.

"Este un salam cu cartofi şi lapte, în crustă de piper. Adaosul de cartofi este folosit pentru a înlocui soia, în amestec cu carne de vită şi porc, slănină şi lapte. Laptele ajută la macerarea cărnii şi dă o savoare mai plăcută", a explicat reţeta Cristian Balog.

Andreea Coman a ales pentru prezentare o băutură testată pe propria piele, “Mentolact”, cu efect în curele de slăbire.

"Am ales băutura fiind o adeptă a curelor de slăbire. Este o băutură pe bază de zară, care este subprodusul care rămâne în urma colectării untului, la care am adăugat mentă şi lămâie pentru o aromă mai puternică. Mentolact se serveşte rece. Eu am încercat acest produs timp de şase săptămâni, am consumat în fiecare dimineaţă câte 200 de ml şi, în combinaţie cu sportul, am slăbit trei kilograme. Are vitamine, C şi B1, minerale, săruri”, a menţionat Coman.

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Sevastiţa Muşte, a declarat că sunt şanse foarte mari ca unele din produsele prezentate să se regăsească, în viitor, pe mesele consumatorilor.

"Sunt şanse foarte mari ca unele din produsele prezentate să se regăsească, în viitor, pe mesele consumatorilor, pentru că studenţii noştri vor să facă o revoluţie în ceea ce priveşte alimentele pe care le punem pe masă şi să dispară miturile conform cărora toate alimente au la bază aditivi de sinteză. Ei propun alimente din materii prime de calitate, obţinute în condiţii cât mai apropiate de cele ecologice, iar partea de aditivare se face cu aditivi naturali. Cu siguranţă, mulţi procesatori ar fi interesaţi să promoveze astfel de reţete şi produse”, a spus Muşte.

Prorectorul USAMV responsabil cu cercetarea, Carmen Socaciu, a precizat, la rândul său, că nota finală la licenţă pe care o primesc absolvenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentului va reprezenta o medie între nota pentru lucrarea teoretică şi cea pentru produsul prezentat la "Festivalul Alimentului”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici