Cluj: Peste 100 de persoane la marşul Noua Dreaptă. Participanţii scandează "Noi suntem români"

Peste 100 de membri ai Asociaţiei "Noua Dreaptă" participă, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la "Marşul Memorial "Avram Iancu", deplasându-se din Piaţa Mihai Viteazul spre Piaţa Avram Iancu, ei scandând "Noi suntem români" şi "Unitate naţională", în timp ce la Arad protestează 30 de membri ai Noii Drepte.

321 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 100 de persoane la marşul Noua Dreaptă. Participanţii scandează "Noi suntem români"

Cluj: Peste 100 de persoane la marşul Noua Dreaptă, participanţii scandează "Noi suntem români"

La Cluj-Napoca, participanţii la marşul "Noua Dreaptă" s-au adunat, la ora 12.00, în Piaţa Mihai Viteazul, având bannere cu mesaje precum "Noua Dreaptă împotriva separatismului maghiar", "Unitate naţională", "România noastră", "Vreţi autonomie, vă dăm autonomie", "Nu vindeţi pământul românesc cetăţenilor străini", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii au steaguri tricolore, steaguri ale asociaţiei "Noua Dreaptă, dar şi portrete cu Avram Iancu.

Pe traseul de la Piaţa Mihai Viteazul spre Piaţa Avram Iancu, reprezentanţii Asociaţiei "Noua Dreaptă" scandează "Noi suntem români, aici pe vecini stăpâni", "Unitate naţională", "România românilor", "Harghita, Covasna, pământ românesc".

Liderul Noii Drepte Cluj, Codrin Goia, a declarat că marşul este organizat pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu.

La manifestare este prezent şi liderul Noii Drepte, Tudor Ionescu. El a declarat că manifestaţia este cu atât mai importantă în contextul cooptării UDMR la guvernare şi a "provocărilor ordinare" care au avut loc în 10 martie la Târgu Mureş.

"E nevoie de promovarea cultului lui Avram Iancu pentru că ne dorim un Ardeal românesc şi liber, liber de separatismul maghiar, de revizionismul maghiar, de provocările antistatale şi anticonstituţionale", a spus liderul Noua Dreaptă.

Marşul Noua Dreaptă are loc în paralel cu manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, care la Cluj-Napoca au început la ora 11.00, când peste 300 de persoane s-a adunat în faţa Institutului Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, cu steaguri ale României, Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, şi au mers în marş pe bulevardul 21 Decembrie 1989, însoţiţi de o fanfară, până la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Piaţa Unirii, unde are loc o slujbă religioasă.

În timpul marşului, participanţii au intonat cântece patriotice, dar şi imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai UDMR, PPMT, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos. La finalul marşului, în faţa Bisericii "Sfântul Mihail" a apărut şi un grup de câţiva membri ai Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate, care au intrat şi ei la slujbă.

Şi la Arad, aproximativ 30 de membri ai Noii Drepte participă, sâmbătă la prânz, la un marş de protest prin centrul oraşului, scandând împotriva UDMR, dar şi lozinci naţionaliste.

Participanţii au bannere şi pancarte cu mesaje împotriva UDMR şi naţionaliste, dar şi steagul României, al Noii Drepte şi fotografii cu Avram Iancu.

Grupul de manifestanţi, care mărşăluieşte pe partea carosabilă din centrul municipiului Arad, blocând traficul, este flancat de maşini de Poliţie, iar forţele de ordine care supraveghează acţiunea sunt mai numeroase decât participanţii.

Manifestanţii Noua Dreaptă scandează diverse mesaje, precum "Afară, afară cu javrele din ţară", "Limba română, unica stăpână", "Harghita, Covasna, pământ românesc", "Nu există Ţinutul Secuiesc", "România Mare în vechile hotare" şi "Criminalii de război nu-i comemoraţi la noi".

Ei au intonat cântece patriotice, iar la un moment dat s-au oprit, pentru câteva minute, în faţa sediului PSD Arad, scandând "Demisia, demisia", "Nu am votat UDMR" şi "USD, PDL, aceeaşi mizerie".

Manifestanţii au pornit mai departe spre Piaţa Avram Iancu, iar în mâini au şi pancarte cu mesaje precum "Nu admitem nimănui să ridice pe pământ românesc alt steag", "Susţinem autonomia HUNgariei în Mongolia" şi un banner uriaş pe care scrie "România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Organizatorii acţiunii spun că vor mărşălui în centrul Aradului, între Piaţa Podgoria şi Piaţa Avram Iancu, până în jurul orei 16.00, urmând să se oprească în mai multe locuri, precum Monumentul Eroilor din Piaţa Avram Iancu, unde liderii vor ţine discursuri.

Pe de altă parte, comunitatea maghiară din Arad va participa la acţiunile dedicate zilei de 15 Martie începând cu ora 13.00, când în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare vor avea loc momente artistice şi comemorative, iar de la ora 16.00 va începe manifestarea principală, când oficialităţile vor depune coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar din parc, şi la Arcul de Triumf, monumentul românesc.

Liderii Noua Dreaptă din Arad declarau anterior că vor fi prezenţi şi ei în Parcul Reconcilierii, "ca simpli cetăţeni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici