Cluj: Un proiect care promovează consumul micului dejun, lansat în 11 centre de diabet din ţară

Un proiect care promovează consumul micului dejun a fost lansat, joi, la iniţiativa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca, urmând a se desfăşura în 11 centre de diabet din ţară.

192 afișări
Imaginea articolului Cluj: Un proiect care promovează consumul micului dejun, lansat în 11 centre de diabet din ţară

Cluj: Un proiect care promovează consumul micului dejun, lansat în 11 centre de diabet din ţară (Imagine: Shutterstock)

Potrivit şefului Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca, Ioan Andrei Vereşiu, studiile de specialitate arată că una dintre cauzele care duc la diagnosticarea pacienţilor cu diabet zaharat este şi lipsa micului dejun.

"Ultimul studiu realizat arată că în România avem 1,3 milioane de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat. Aici intră şi o proporţie de pacienţi care nu ştiau că au diabet şi au aflat cu ocazia acestui studiu. Cauzele care duc la apariţia acestei boli sunt stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia, lipsa de exerciţiu fizic, iar cele mai recente studii arată că şi lipsa micului dejun este o cauză", a spus Vereşiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, joi, la Cluj-Napoca, cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

La rândul său, Nicolae Hâncu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat că studiile arată că jumătate dintre români nu consumă micul dejun.

"Studiile arată că masa principală a zilei, micul dejun, lipseşte la jumătate dintre români. Or, este bine de ştiut că un mic dejun sănătos ne dă energie, iar lipsa acestuia ne va face să mâncăm de două ori mai mult la prânz sau seara. Să nu creadă cineva că dacă renunţă la micul dejun slăbeşte, nici vorbă de aşa ceva, din contră, există riscul de îngrăşare", a explicat profesorul Nicolae Hâncu.

Potrivit celor doi specialişti, un mic dejun sănătos trebuie să aibă un aport consistent de fibre şi proteine, fiind recomandate cerealele neîndulcite, ouăle, mezelurile slabe de bună calitate şi lactatele.

Proiectul "Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă", iniţiat de Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca, se va desfăşura în 11 centre de diabet din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici