CNAS: 51 de medicamente, printre care interferon free, pot fi incluse pe lista de compensate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, luni, că sunt 51 de decizii pentru includerea condiţionată pe lista de medicamente compensate şi gratuite a unor molecule, printre care şi pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C.

1513 afișări
Imaginea articolului CNAS: 51 de medicamente, printre care interferon free, pot fi incluse pe lista de compensate

CNAS: 51 de medicamente, printre care interferon free, pot fi incluse pe lista de compensate (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite, dintre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C. Criteriile de includere a pacienţilor în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, în trasparenţa decizională. Conform acestor criterii, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză, precum şi pacienţi aflaţi în stadiul F4 şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare", a anunţat, luni, CNAS într-un comunicat de presă.

Comisia de negociere a contractelor cost - volum şi cost - volum - rezultat, constituită din reprezentanţi ai Ministerului Sănătaţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) şi CNAS se întruneşte lunar pentru a analiza cererile deţinătorilor de autorizatii de punere pe piaţă.

Potrivit CNAS, încheierea contractelor cost - volum şi cost - volum - rezultat au ca scop includerea în tratament a unui număr cât mai mare de pacienţi.

"Acest tip de contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura că includem în tratament un număr cât mai mare de pacienţi. Urmărim ca raspunsul la tratament să fie cât mai eficient, iar contractul cost - volum - rezultat va face posibilă decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate", a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea

Tratamentele inovatoare pentru afecţiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent. De exemplu, în Franţa, în luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul fără interferon. România se număra printre primele ţări est-europene care introduc tratamentele de ultimă generaţie pentru hepatica C.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici