CNAS: Nu vom lăsa oamenii fără medicamente

Listele cu medicamente gratuite vor fi modificate, astfel că ele vor conţine produsele generice, iar dacă nu există aşa ceva va fi acordat produsul original, mai scump, a declarat, marţi, preşedintele CNAS, precizând că aceste schimbări vor reduce cu 20% costurile, dar vor creşte accesul la terapie.

98 afișări
Imaginea articolului CNAS: Nu vom lăsa oamenii fără medicamente

CNAS: Nu vom lăsa oamenii fără medicamente (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Aş vrea să fac o precizare. Pe toate listele de gratuităţi C1-boli cronice (leucemie, hepatite, epilepsie, Alzheimer, anemia în cancer), C2-programele naţionale (cancer, SIDA, TBC) şi C3 (tratamente pentru copii) vor fi medicamente generice, adică cele ieşite de sub patent, dar care sunt la fel de eficiente. Ţări precum Franţa sau Anglia folosesc în special medicamente generice. Dacă un medicament nu are generic, atunci vom acorda gratuit molecula originală. Nu vom lăsa oamenii fără medicamente", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a mai spus că structura de tratament de pe toate listele nu se schimbă. În plus, schimbarea listelor de gratuităţi va reduce costurile CNAS cu 20 la sută, dar va creşte tot cu atât accesul la tratament al celor care sunt pe listele de aşteptare.

"Mii de bolnavi aşteaptă să intre în tratament. Schimbând listele de gratuităţi, numărul celor care vor putea accede la terapie va creşte", a mai spus Duţă.

CNAS a prezentat, sâmbătă, pe site-ul instituţiei, Simularea privind noua metodă de calcul a preţului de referinţă pe sublista C, noile preţuri ale medicamentelor gratuite cuprinse pe listele C1, C2 şi C3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici