CNMT Mureş, amendat cu 30.000 de lei pentru arborarea pe sediu a steagului "Ţinutului Secuiesc"

Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de către Poliţia Locală din Târgu Mureş, pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc" pe sediu, acesta fiind considerat un "steag publicitar".

604 afișări
Imaginea articolului CNMT Mureş, amendat cu 30.000 de lei pentru arborarea pe sediu a steagului "Ţinutului Secuiesc"

CNMT Mureş, amendat cu 30.000 de lei pentru arborarea pe sediu a steagului "Ţinutului Secuiesc"

Şeful Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, a declarat, vineri, că CNMT a fost amendat cu 30.000 de lei, conform prevederilor Legii 185/2013, privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate.

"Am trimis în cursul acestei zile înştiinţarea prin poştă către CNMT. Dacă nu dau steagul jos, vor fi amendaţi din nou. Sigur, pot să conteste, dar nu cred că am pierde în instanţă. Noi am respectat toate procedurile legale, de aceea a durat până am dictat amenda. În Legea 215/2001, nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ţinutul». Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar", a spus Bretfelean.

Amenda a fost dată de Poliţia Locală din Târgu Mureş după ce reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au fost avertizaţi încă din 31 octombrie că sunt pasibili de amenzi între 30.000 şi 50.000 de lei dacă nu demontează de pe sediu steagul "Ţinutului Secuiesc" în termen de 48 de ore, fiind invocat faptul că acesta ar fi un "steag publicitar".

Valentin Bretfelean a arătat că amenda s-a aplicat CNMT, deşi în sediul respectiv funcţionează şi PPMT, întrucât această organizaţie a închiriat clădirea. În ceea ce priveşte PCM, reprezentanţii acestuia au înlăturat steagul, iar între timp şi-au schimbat sediul, fără a mai arbora niciun steag.

La sfârşitul lunii octombrie, Poliţia Locală din Târgu Mureş a transmis adrese către formaţiunile politice din municipiu în care le cerea să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care arată că "drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice", precum şi ale Legii 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că "durata de menţinere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile".

 

Atât reprezentanţii PCM, cât şi cei ai CNMT şi ai PPMT au reclamat apoi, în conferinţe de presă, adresa remisă de Poliţia Locală Târgu Mureş, arătând că nu sunt dispuşi să demonteze de pe sedii steagul "Ţinutului Secuiesc", care "simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici