CNSC: Trei contestaţii au fost admise privind licitaţia pentru manuale. Reevaluarea ofertelor continuă

Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

846 afișări
Imaginea articolului CNSC: Trei contestaţii au fost admise privind licitaţia pentru manuale. Reevaluarea ofertelor continuă

CNSC: Trei contestaţii au fost admise privind licitaţia pentru manuale (Imagine: Balazs Attila/ Mediafax Foto)

UPDATE 18:15 - CNSC: Trei contestaţii admise privind licitaţia pentru manuale, reevaluarea ofertelor continuă

Preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestaţii privind licitaţiile pentru manunalele de clasa I şi a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interes, iar şase, admise în parte.

"În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile", a spus preşedintele CNSC.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Print SRL au formulat contestaţii, care au fost respinse.

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Pricopie a informat Guvernul că CNSC se va propunţa miercuri asupra contestaţiilor la manuale

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a informat în şedinţa de Guvern că CNSC se va pronunţa miercuri asupra contestaţiilor depuse în urma licitaţiilor la manualele şcolare, urmând ca astfel noile manuale pentru elevi să poată fi tipărite, a declarat premierul Victor Ponta.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

Solicitat să spună dacă elevii de clasa I vor avea manuale noi pe bănci la începerea anului şcolar, Ponta a arătat că, în urma decizie Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va da toate lămuririle necesare privind editarea manualelor şcolare.

Premierul a arătat că nu au mai fost tipărite noi manuale de aproximativ zece ani, iar de anul acesta va fi vorba şi de manuale digitale, ce pot fi descărcate online.

Ministrul Remus Pricopie declara, săptămâna trecută, că în 15 septembrie elevii din clasele întâi şi a doua vor avea şi manualele digitale, urmând ca până atunci să fie rezolvate toate contestaţiile, el precizând că ceilalţi elevi vor învăţa tot după vechile manuale.

"Dacă vorbim despre manualele de la clasa a III-a la clasa a XII-a, nu sunt modificări, adică din păcate venim tot cu manuale vechi, unele de 10-12 ani. Dacă vorbim de manualele pentru clasa întâi şi clasa a II-a, conform procedurilor legale, suntem obligaţi să aşteptăm decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Eu cred că ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, ştiţi bine că sunt mai multe solicitări la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsă, mai sunt 17 dacă nu mă înşel, care au fost conexate. E o decizie dată de instanţă, nu ne putem pronunţa înainte de această instanţă. Eu cred că vom merge în direcţia bună şi că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele", spunea Pricopie în 5 septembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici