Coadă de patru kilometri, pe ploaie, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia din Iaşi

Aproximativ 44.000 de credincioşi aşteaptă, sâmbătă, la rând, pe ploaie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, la Mitropolia din Iaşi, rândul pelerinilor întinzându-se pe o lungime de peste patru kilometri.

1205 afișări
Imaginea articolului Coadă de patru kilometri, pe ploaie, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia din Iaşi

Coadă de patru kilometri, pe ploaie, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia din Iaşi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Maiorul Ţăranu, ofiţer relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Bacău, unitate detaşată la Iaşi, pentru a asigura ordinea publică în jurul Catedralei ieşene, a declarat că, sâmbătă la prânz, peste 44.000 de credincioşi aşteptau la rând pentru a ajunge la racla cu sfintele moaşte depuse pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane.

Potrivit acestuia, rândul pelerinilor atinge o lungime de patru kilometri.

"La ora 14.30, se aflau 44.000 de pelerini la rând. Sunt oameni care vin fie în grupuri organizate, fie individual, din toată ţara. Rândul pelerinilor se întinde pe patru kilometri, timpul de aşteptare fiind de şapte ore. Ploaia nu a fost un impediment, azi (sâmbătă - n.r.) fiind mai mulţi oameni ca zilele trecute", a declarat Marius Ţăranu.

El a afirmat că de joi dimineaţă, când moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din incinta Catedralei, pe la racla aşezată în faţa lăcaşului de cult au trecut în total aproape 70.000 de pelerini.

"Au existat în total 244 de intervenţii medicale în primele zile de pelerinaj, dar nu au fost cazuri grave. De asemenea, au fost date 11 amenzi pentru tulburarea liniştii publice", a mai precizat Marius Ţăranu.

Vineri seară, câteva mii de credincioşi au participat la o procesiune pe străzile din centrul Iaşiului, intitulată Calea Sfinţilor, raclele cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Cuvios Teofil, aduse din Ucraina, fiind purtate pe umeri de către preoţi.

Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor format din o sută de ierarhi, preoţi şi diaconi. Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la Iaşi încă de vineri seară, împreună cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, cei doi închinându-se la Sfintele moaşte în cursul dimineţii de sâmbătă.

Ulterior, PF Daniel şi PF Hristofor au participat la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul "Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim", din cartierul ieşean Tătăraşi. La slujbă au asistat aproximativ 2.500 de persoane.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici