Coadă la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, pentru a treia zi consecutiv, la depunerea declaraţiilor

Peste o sută de persoane care vor să depună declaraţiile privind obligaţiile de plată la fondul de sănătate sau să ceară adeverinţe de asigurat stau la coadă la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), miercuri, pentru a treia zi consecutiv.

658 afișări
Imaginea articolului Coadă la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, pentru a treia zi consecutiv, la depunerea declaraţiilor

Coadă la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, pentru a treia zi consecutiv, la depunerea declaraţiilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al CASMB, Cristina Călinoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cele 11 ghişeele la care pot fi depuse declaraţii au fost împărţite. Astfel, două ghişee sunt pentru angajatorii care au peste 120 de declaraţii, opt sunt pentru persoanele care au între două şi zece declaraţii, iar un ghişeu este pentru cei care au o singură declaraţie.

Cristina Călinoiu a mai spus că amenzile vor fi date numai celor care depăşesc termenul limită stabilit, în acest an fiind 27 ianuarie.

Ea a precizat că niciodată nu au fost date amenzi angajatorilor care au depus un fişier cu declaraţii defect, dar au putut face dovada că au plătit contribuţiile pentru angajaţi.

Activitatea la CASMB şi la celelalte case de asigurări de sănătate din ţară a fost reluată în 17 ianuarie, după ce, în 13 ianuarie, fusese suspendată pentru remedierea problemelor apărute la Sistemul Informatic Unic Integrat, registrul unic al asiguraţilor, lansat în decembrie 2010.

Data limită până la care se pot depune declaraţiile pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este 27 ianuarie, indiferent de modalitatea de transmitere a documentelor, a anunţat CASMB.

Reprezentanţii CASMB au făcut apel la angajatori să trimită declaraţiile prin poştă sau pe e-mail, pentru a evita astfel aglomeraţia de la ghişee.

Majoritatea celor care stau la coadă la CASMB au de depus mai multe declaraţii, astfel că cele mai multe ghişee sunt destinate acestora.

Activitatea cu publicul se vor încheia după ora 14.30, pentru că trebuie procesate toate datele înregistrate.

"Angajatorii care doresc să transmită aceste declaraţii online sunt rugaţi să consulte la adresa https://www.casmb.ro/online_login.php condiţiile în care pot obţine de la CASMB cheia de activare pentru transmiterea pe e-mail a raportărilor în SIUI. Declaraţiile de sănătate şi concedii medicale pot fi transmise ca şi până acum prin poştă, cu confirmare de primire, la adresa str. Gheorghe Ţiţeica nr. 142, sector 2, Bucureşti", preciza CASMB.

Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale.

Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi şi 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 şi 1.000 de lei şi plătesc din 2011 5,5% contribuţia la sănătate, iar 0,9 sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.

Personele fără venit trebuie să depună o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi plătită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Persoanele nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici