Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate: Am strâns 70.000 de semnături pentru grevă generală

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate anunţă că au fost strânse deja 70.000 de semnături pentru a declanşa greva generală ce are ca scop, printre altele, obţinerea a 6 la sută din PIB pentru sănătate, dublarea salariilor rezidenţilor şi organizarea spitalelor pentru a asigura servicii de calitate.

193 afișări
Imaginea articolului Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate: Am strâns 70.000 de semnături pentru grevă generală

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate: Am strâns 70.000 de semnături pentru grevă generală (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Vă informăm că, până în prezent, s-au strâns 70.000 de semnături cu care putem oricând declanşa greva generală. Cererile Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate vizează: minimum 6% din PIB; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salariilor); apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public astfel încât să fie asigurate servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, cât consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate", se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Pe de altă parte, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate salută ultimele declaraţii venit de la Guvern, potrivit cărora domeniul sănătăţii va deveni o preocupare constantă, sperând însă că acestea vor fi urmate de măsuri concrete.

"A fost necesar să pichetăm Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, să facem grevă japoneză şi să ieşim la Marşul Tăcerii pentru ca Guvernul să admită în sfârşit, cel puţin declarativ, că Sănătatea este prioritate naţională. Sperăm că declaraţiile recente ale Guvernului vor fi urmate de măsuri concrete pentru a realiza doleanţele pentru care am ieşit în stradă", se mai arată în comunicat.

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate subliniază, în acelaşi context, că este deschisă spre negocieri, care, dacă vor fi purtate cu bună credinţă, vor găsi soluţii la toate problemele.

"În acelaşi timp, ne pregătim de grevă, dacă negocierile vor eşua", a mai precizat sursa citată.

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 de lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi, a anunţat premierul Victor Ponta, luni seară, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Peste 4.000 de angajaţi din Sănătate au protestat, în 2 noiembrie, la Bucureşti, printr-un miting la Guvern şi un marş până la Palatul Parlamentului.

Ministerul Sănătăţii şi-a exprimat regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza protestul, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici