COD portocaliu de caniculă. Cinci bucureşteni au leşinat. Peste 440 de apeluri la Ambulanţa-Bucureşti, în jumătate de zi/ Carmen Dan, despre situaţia din ţară. 32 de victime ale căldurii în 24 de ore

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF) a înregistrat, vineri, până la ora 14.00, peste 440 de solicitări, 248 dintre apeluri fiind pentru urgenţe, iar 71 pentru căzuţi în stradă, lipotimii şi sincope.

1584 afișări
Imaginea articolului COD portocaliu de caniculă. Cinci bucureşteni au leşinat. Peste 440 de apeluri la Ambulanţa-Bucureşti, în jumătate de zi/ Carmen Dan, despre situaţia din ţară. 32 de victime ale căldurii în 24 de ore

COD portocaliu de caniculă în Bucureşti. Cinci bucureşteni au leşinat. Peste 440 de apeluri la Ambulanţa-Bucureşti, în jumătate de zi/ Carmen Dan, despre situaţia din ţară. 32 de victime ale căldurii în 24 de ore

„La ora 14.00, erau 444 de cazuri, 248 de urgenţe, 55 cazuri în loc public, 11 sincope, cinci lipotimii. În comparaţie cu ziua de ieri, suntem în acieaşi parametri. Faţă de o zi obişnuită, e o creştere cu 3%”, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, managerul SABIF, Alis Grasu.

Carmen Dan: 517 puncte de prim ajutor în ţară. 32 de victime ale căldurii în 24 de ore

Ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat vineri, la începutul şedinţei de guvern, măsurile luate de ministerul de Interne în judeţele ameninţate de caniculă. Toţi prefecţii au fost solicitaţi să verifice dacă măsurile dispuse de comandamentul de caniculă sunt implementate.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis instituţiilor prefectului din judeţele în care au fost emise atenţionări de cod portocaliu şi cod roşu, o nouă radiogramă prin care am transmis prefecţilor să verifice modul în care s-au implementat măsurile dispuse prin comandamentul de caniculă constituit acum două zile. Avem în acest moment înfiinţate 517 puncte de prim ajutor în localităţile unde sunt deja înregistrate temperaturi foarte mari”, a spus ministrul de Interne Carmen Dan.

Numărul persoanelor afectate de temperaturile ridicate din ultimele 24 de ore au afectat 32 de persoane. Zilnic sunt disponibile, la nivelul ţării, 840 de ambulanţe, pregătite să intervină în cazul în care numărul apelurilor la 112 va fi unul ridicat.

”32 de persoane afectate de caniculă au fost identificate numai de echipajele Ministerului de Afaceri Interne, 23 dintre acestea fiind transportate la diferite unităţi medicale. La nivel naţional sunt disponibile zilnic, în medie, 840 de ambulanţe, 270 de autospeciale SMURD şi nouă aeronave SMURD”, a mai spus ministrul de Interne.

Codul portocaliu emis pentru ziua de vineri este valabil în sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37...39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Tot pentru ziua de vineri a fost emis şi un cod galben valabil în Crişana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod roşu de caniculă, valabilă sâmbătă pentru 19 judeţe şi pentru municipiul Bucureşti. Temperaturile pot urca până la 44 de grade Celsius, iar celelalte judeţe ale ţării se vor afla sub cod portocaliu sau galben.

Potrivit ANM, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ se vor înregistra, sâmbătă, temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade.

În sudul Olteniei şi al Munteniei, temperaturile vor urca spre 42 - 44 de grade.

Judeţele Tulcea, Constanţa, Braşov, Covasna, Botoşani, cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Suceava, precum şi în nordul judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi vestul judeţelor Vrancea, Bacău şi Neamţ se vor afla, sâmbătă, sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 şi 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Totodată, judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava se vor afla sub cod galben de caniculă, disconfortul termic fiind ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 36 de grade.

În după-amiaza zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale.

Duminică, în sudul ţării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară şi noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor fi averse torenţiale, vijelii şi grindină şi se vor cumula cantităţi importante de apă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici