COD PORTOCALIU de inundaţii în opt judeţe. HARTA zonelor afectate. ANM: Avertizarea de precipitaţii, prelungită până vineri seara sau sâmbătă dimineaţa

Râuri din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu vor fi sub cod portocaliu de inundaţii, începând de joi dimineaţă, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

2511 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU de inundaţii în opt judeţe. HARTA zonelor afectate. ANM: Avertizarea de precipitaţii, prelungită până vineri seara sau sâmbătă dimineaţa

COD PORTOCALIU de inundaţii în opt judeţe (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

UPDATE 18:48 - Sandu (ANM): Avertizarea de precipitaţii va fi prelungită până vineri seara sau sâmbătă dimineaţa

Avertizarea de precipitaţii va fi extinsă joi dimineaţa, cu probabilitate de 90%, până vineri seara sau sâmbătă dimineaţa, a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, în cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă de la Palatul Victoria.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde, de miercuri seară până joi seară, vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. Avertizarea a fost emisă pentru judeţele Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin.

"Cu probabilitate de 90%, mâine vom anunţa, eventual, o prelungire până vineri seara, maxim până sâmbătă dimineaţa a ploilor continue", a anunţat directorul ANM.

Sandu a precizat că ploi în cantităţi mai mari vor fi înregistrate în sud-vest, dar va ploua şi în judeţele afectate deja de inundaţii, în cantităţi de 15-20 l/ mp pe durata a 24 de ore.

Directorul ANM a arătat că, în perioada 15-19 aprilie, au fost cantităţi de precipitaţii în 24 ore între 20-30 l/ mp timp de cinci zile consecutiv, iar în următoarele două zile vor fi înregistrate şi ploi zonale de intensităţi foarte mari în timp scurt, care pot produce efecte pe pârâuri mici, dar nu şi inundaţii pe râuri.

Sandu a adăugat că, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul celei viitoare, nu vor fi înregistrate precipitaţii semnificative, ci doar instabilităţi.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, şi până joi, la ora 23.00, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

În judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în Olt vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi se vor acumula cantităţi de apă cuprinse, în general, între 15 şi 20 de litri pe metru.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidorologică, pentru intervalul miercuri ora 16.00 - vineri, ora 18.00.

Potrivit acesteia, începând de joi, ora 9.00, se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman) şi Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

Totodată, de miercuri la ora 16.00 până joi la ora 2.00, va fi cod galben pe râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu), pe râul Călmăţui (judeţul Teleorman), Pârâul Câinelui sectorul S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi pe râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

Începând de joi, ora 2.00, codul galben se instituie pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), pe Jiu şi pe afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), pe Vedea şi pe afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), pe Neajlov, Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici