COD PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ în toată ţara. Vor fi temperaturi de 42 de grade Celsius

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic pentru Bucureşti şi 22 de judeţe din estul şi sudul ţării, unde temperaturile ajung până la 42 de grade, celelalte judeţe fiind avertizate cu cod galben.

6122 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ în toată ţara. Vor fi temperaturi de 42 de grade Celsius

COD PORTOCALIU ŞI GALBEN DE CANICULĂ în toată ţara

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, luni şi marţi canicula se va intensifica în regiunile sudice şi estice, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Avertizarea cod portocaliu de caniculă este valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

În aceste zone, temperaturile maxime vor atinge frecvent 38 - 40 de grade şi izolat în Câmpia Română se vor înregistra 41- 42 de grade.

Celelalte judeţe sunt avertizate cu cod galben, meteorologii precizând că valul de căldură va persista luni în toate zonele ţării, iar marţi în sud, centru şi est.

În judeţele avertizate cu cod galben, temperaturile maxime vor înregistra frecvent valori de 36 - 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Miercuri, temperatura aerului va scădea în toate regiunile, astfel încât doar în sudul ţării vor mai fi valori maxime de 35- 37 de grade.

MARŢI

Vremea caniculară va persista în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat în regiunile sudice şi estice. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse în sud şi est, local în centru şi pe arii mai restrânse în rest. Temperaturile maxime vor avea valori de la 30 de grade în Maramureş până la 42 de grade în Câmpia Română. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări după-amiaza şi noaptea în regiunile nordice, nord-estice şi la munte, unde vor fi intensificări ale vântului şi izolat averse şi descărcări electrice. Minimele termice vor fi de la 13...14 grade în depresiuni până la 26 ... 27 de grade pe litoral şi în deltă.

LA BUCUREŞTI

Vremea caniculară va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperatura maximă va fi de 41...42 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, noaptea. Temperatura minimă va fi de 22...24 de grade.

MIERCURI

Valorile termice vor marca o scădere în toată ţara şi numai în regiunile sudice vremea va mai fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi uşor pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, dar după-amiaza şi noaptea vor fi înnorări temporar accentuate în zona de munte, precum şi în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, unde local vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua şi aspect de vijelie. Izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala numai izolat. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27...28 de grade în nord şi în depresiuni până la 36...37 de grade in sud, iar cele minime se vor situa în general între 12 şi 22 de grade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici