COD ROŞU de inundaţii în Teleorman. Viitură pe râul Vedea. Peste o sută de persoane evacuate şi 30 izolate

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informează că, luni dimineaţă, se înregistrează un vârf maxim de viitură pe râul Vedea, la confluenţă cu râul Teleorman, viitură care se va menţine pe tot parcursul zilei, iar 14 comune din judeţul Teleorman sunt sub avertizare de cod roşu de inundaţii.

1451 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de inundaţii în Teleorman. Viitură pe râul Vedea. Peste o sută de persoane evacuate şi 30 izolate

COD ROŞU de inundaţii în Teleorman. Viitură pe râul Vedea. Peste o sută de persoane evacuate şi 30 izolate (Imagine: Liliana Bujdei/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 14:04 Codul roşu rămâne valabil în Teleorman şi a fost ridicat în Ialomiţa şi Prahova

Avertizarea de cod roşu de inundaţii rămâne valabilă în judeţul Teleroman şi a fost ridicată în Ialomiţa şi Prahova, după ce s-a redus semnificativ extinderea sectoarelor cu depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din jumătatea de sud a ţării, informează Administraţia "Apele Române".

Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române", este în vigoare avertizarea de cod roşu emisă la nivel local de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea, pentru sectorul râului Vedea, confluenţă cu râul Teleorman în aval până la Dunăre, în judeţul Teleorman.

Codul roşu a fost înlocuit cu unul portocaliu pe râurile Prahova, Teleajen şi Ialomiţa până la Coşereni. Totodată, rămân sub cod portocaliu râul Ialomiţa în zona S.H. Siliştea Snagovului şi pe sector aval S.H. Coşereni - S.H. Ciochina (judeţele Ilfov şi Ialomiţa), Teleorman (judeţele Olt şi Teleorman) şi râul Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

UPDATE 13:56 Teleorman: Peste o sută de persoane evacuate, cazate la rude; în alt sat, 30 de oameni sunt izolaţi

Peste o sută de persoane din judeţul Teleorman sunt, în continuare, cazate la rude după ce au fost evacuate din calea apelor, alţi 30 de oameni sunt izolaţi în satul Beuca, iar zeci de kilometri de drumuri şi aproape 2.000 de hectare de teren sunt inundate.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, un număr de 30 de persoane sunt în continuare izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care locuiesc acum la rude, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe.

Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fâneţe şi păşuni şi 224 hectare de pădure.

În ultimele zile, pompierii au evacuat peste 700 de animale.

Ofiţeri şi subofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Teleorman acţionează în zonele afectate cu autocamioane, bărci pneumatice cu motor şi autospeciale în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii.

Viitura s-a format pe râul Vedea în cursul nopţii şi, în prezent, se propagă în aval de Alexandria.

În cursul nopţii, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Vedea aval confluenţă cu râul Teleorman, în judeţul Teleorman, pentru următoarele comune : Storobăneasa, Smardioasa, Cervenia, Frumoasa, Conteşti, Bragadiru, Bujoru şi Năsturelu.

Totodată, se menţine cod roşu pe Râul Câinelui sectorul amonte SH Vârtoapele - confluenta cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

ANAR recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetul local şi inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi să evite plimbarea pe malul apelor sau prin ape, precum şi orice alte activităţi care se desfăşoară în proximitatea apelor.

Echipele Apelor Române acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă (ISJU).

În cursul nopţii, s-au întărit liniile de apărare cu saci şi s-au supraînălţat digurile cu saci de nisip, cu până la 30 cm, în vederea protejării localităţilor.

Conducerea ANAR se află pe teren la această oră, pentru supervizarea situaţiei de la faţa locului şi luarea unor alte măsuri suplimentare de apărare a populaţiei şi a bunurilor.

Întrucât situaţia în zonă este foarte dificilă, ea necesită intervenţia forţelor armate (ISJU, Jandarmerie), în vederea consolidării liniilor de apărare construite, astfel încât populaţia să fie protejată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici