Codul galben pe Dunăre, prelungit până în 26 iulie pe sectorul Isaccea-Tulcea

Hidrologii au extins, duminică, avertizarea cod galben de inundaţii pe Dunăre, până în 21 iulie pentru staţia Tulcea şi până în 26 iulie pentru Isaccea.

29 afișări
Imaginea articolului Codul galben pe Dunăre, prelungit până în 26 iulie pe sectorul Isaccea-Tulcea

Codul galben pe Dunăre, prelungit până în 26 iulie pe sectorul Isaccea-Tulcea (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, având în vedere propagarea viiturii formate anterior pe Dunăre, codul galben se menţine până în 21 iulie pentru staţia hidrologică Tulcea şi până în 26 iulie pentru Isaccea.

Hidrologii au prelungit până luni, la ora 16.00, avertizarea cod roşu de inundaţii pe râul Prut, aceasta fiind valabilă pe sectorul Prisăcani - Dunăre aferent judeţelor Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

De asemenea, râul Prut pe sectorul Stânca aval - amonte Prisăcani, aferent judeţelor Botoşani şi Iaşi, este sub avertizare cod portocaliu, iar pe râul Jijia, la Chipereşti, aferent judeţului Iaşi, a fost menţinut codul galben.

Temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius, se vor înregistra în următoarele două săptămâni pe timpul zilei, iar în timpul nopţii nu vor scădea sub 15-18 grade şi vor fi asociate cu umiditate foarte mare, dar şi cu intensificări de vânt şi cantităţi mari de precipitaţii în timp foarte scurt.

Directorul Autorităţii Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat ar putea emite spre sfârşitul săptămânii viitoare chiar avertizări de caniculă, în cazul în care temperaturile vor depăşi în mod constant 36 de grade Celsius. El a precizat că temperaturile ridicate vor fi însoţite chiar din noaptea de duminică spre luni de fenomene de instabilitate.

Intensificările de vânt de până la 80-90 de kilometri pe oră şi averse izolate, cu cantităţi mari de apă, se vor înregistra marţi după-amiază în sud-est, miercuri în zonele din est, iar joi în judeţele din Muntenia şi Oltenia. Vremea va continua să se încălzească vineri şi sâmbătă, când este de aşteptat ca ANM să emită atenţionare de caniculă, a mai spus Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici