Codurile Penale se întorc în Parlament. Ciolacu anunţă posibilitatea introducerii de noi prevederi după drama din Caracal

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că doreşte ca în septembrie să existe o discuţie mai largă pe modificarea Codurilor penale. El a afrimat că există posibilitatea introducerii de noi prevederi în legislaţia penală, după tragedia din Caracal.

1169 afișări
Imaginea articolului Codurile Penale se întorc în Parlament. Ciolacu anunţă posibilitatea introducerii de noi prevederi după drama din Caracal

Codurile Penale se întorc în Parlament. Ciolacu anunţă posibilitatea introducerii de noi prevederi după drama din Caracal

„Eu cred că în septembrie voi avea o nouă abordare asupra acestor propuneri de modificare a Codurilor penale, dar vom vedea în septembrie. Aş vrea o discuţie mai largă. Mai ales că există această decizie a CCR, ceea ce îmi va da libertatea de a rediscuta propunerile legislative”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă vor exista prevederi noi având în vedere tragedia din Caracal, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: „Este posibil”.

El a amintit că partidele politice pot veni în termen de 15 zile cu propuneri de modificare a legislaţiei, apoi dacă Guvernul dă OUG, Parlamentul va intra în sesiune extraordinară.

„Am înţeles că este o echipă de lucru la nivelul primului-ministru, coordonată de domnul Arafat, care totuşi este total independent politic. Doamna prim-ministru, din câte am înţeles, astăzi a dat un termen de 15 zile să se vină cu anumite propuneri de modificări legislative, să poată da o ordonanţă de urgenţă. În momentyul în care doamna prim-ministru ar avea aspecte sesizate de către Comisia de lucru şi ar da o astfel de OUG pentru a nu se mai întâmpla ce a fost la Caracal, automat prima Cameră sesizată, respectiv Senatul, va trebui să intre în sesiune extraordinară, deoarece Guvernul este abilitat să dea ordonanţe pe acest domeniu”, a subliniat Ciolacu.

USR a solicitat, luni, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificare legislaţiei, după tragedia din Caracal, unde un bărbat a ucis două adolescente, după ce acesta le-a luat cu maşina, la ocazie.

Tot luni, Curtea Constituţională a admis sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL - USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Cu unanimitate de voturi, CCR a declarat neconstituţională, în ansamblul ei, legea de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Curtea a transmis că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală.

De asemenea, judecătorii CCR au declarat, cu unanimitate de voturi, neconstituţională în ansamblul ei Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Curtea a transmis că, "în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare şi nu a transpus toate deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, neconstituţionalitatea unor norme de procedură penală".

Astfel, procesul de revizuire a modificărilor aduse Codurilor penale ar trebui reluat de Parlament.

Taguri:
ciolacu,
coduri,
penale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici