Colegiul Medicilor din România: Cerem The Independent să probeze că bebeluşii sunt lăsaţi să moară dacă medicii nu iau şpagă

Colegiul Medicilor din România (CMR) va cere The Independent să probeze afirmaţia "Bebeluşii sunt lăsaţi să moară în România, dacă medicii nu-şi iau şpaga", iar în caz contrar cotidianul britanic va fi acţionat în instanţă, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

297 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor din România: Cerem The Independent să probeze că bebeluşii sunt lăsaţi să moară dacă medicii nu iau şpagă

Colegiul Medicilor din România: Cerem The Independent să probeze că bebeluşii sunt lăsaţi să moară dacă medicii nu iau şpagă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Este o afirmaţie foarte gravă a jurnaliştilor de la The Independent. Vom face propria noastră analiză. Vom cere jurnaliştilor să probeze afirmaţia. Dacă nu vor putea, atunci îi vom acţiona în instanţă", a spus preşedintele CMR.

În opinia lui Astărăstoae, explicaţia potrivit căreia medicii nu ar vrea să lucreze în secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul "Marie Curie" pentru că managerul unităţii sanitare a interzis plăţile informale, după cum susţin jurnaliştii britanici, este una foarte uşor de combătut.

"România are doar 85 de chirugi cardiovasculari, iar pentru copii sunt doar 23 de chirurgi în centrele universitare, care nu au posibilitatea de a lucra în alt loc. Nu avem personal. Locurile pot fi scoase la concurs şi de zece ori, că tot nu se vor găsi medici", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Întrebat dacă în secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie" ar putea lucra medici din altă ţară, preşedintele CMR a spus "da, cu condiţia ca aceştia să aibă specializarea adecvată".

"Niciun medic din nicio altă ţară din lume nu ar putea lucra în clinica de chiurgie cardiovasculară din Capitală sau din orice alt spital din România fără să aibă pregătirea necesară unei astfel de secţii. Poate fi un chirurg eminent, însă, dacă nu are specializarea chirugie cardiovasculară infantilă, nu va putea lucra în respectivul domeniu", a spus Astărăstoae.

Declaraţiile preşedintelui CMR vin după ce în ediţia electronică a cotidianului The Independent s-a scris că, la un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucât "medicii refuză să lucreze fără mită".

O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti nu a tratat niciun copil de când a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită, se arată în articolul din The Independent.

Potrivit cotidianului britanic, care prezintă mai multe cazuri în acest sens, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a lansat o "cruciadă pentru salvarea copiilor care vin pentru îngrijiri" la această unitate a Spitalului "Marie Curie", transportându-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi trataţi de medici ce nu cer mită.

El duce o "luptă epuizantă şi solitară împotriva unei culturi a corupţiei" într-o ţară în care "chirurgii cer mită pentru a salva viaţa bebeluşilor", comentează The Independent, adăugând că acesta este motivul unei rate a mortalităţii duble faţă de media UE.

"Pentru a fi sincer, (corupţia) este atât de înrădăcinată în sistemul nostru, încât este cu adevărat dificil să fie eliminată", a declarat pentru publicaţie ministrul român al Sănătăţii Ladislau Ritli. Pacienţii din România, ţară membră UE, discută frecvent despre "bursa mitei", chirurgii obţinând de la câteva sute de euro în sus pentru o operaţie, în timp ce anesteziştii primesc o treime din sumă, stabilită în funcţie de cât îşi poate permite bolnavul, scrie publicaţia. Asistentele medicale primesc câţiva euro de fiecare dată când administrează medicamente.

Potrivit publicaţiei, obţinerea unui certificat în vederea efectuării unei operaţii în străinătate poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro, în funcţie de medic. "Statul român pare că nu vrea să facă nimic în acest sens", subliniază The Independent.

Sumele oferite ca mită în România însumau aproximativ 750.000 de euro pe zi în 2005, conform unui raport al Băncii Mondiale (BM), scrie cotidianul precizând că date mai recente nu sunt disponibile.

Cultura "plăţilor informale", numele sub care este desemnată corupţia, este acceptată tacit, însă există semne că "furia creşte".

Situaţia tragică a copiilor din România nu este un lucru nou, continuă publicaţia, precizând că într-un efort de creştere a populaţiei, fostul dictator Nicolae Ceauşescu a interzis contracepţia şi avortul, mii de copii fiind abandonaţi ulterior în orfelinate.

Numeroşi medici au abandonat ţara, anul trecut 2.800 de medici români dezamăgiţi de sistemul de sănătate vechi şi corupt şi de salariile mici imigrând în Occident, potrivit Colegiului Medicilor, citat de cotidian.

"În mod ideal, am fi avut salarii decente şi nimeni nu ar fi tentat să accepte plăţi informale", a declarat Ritli, adăugând că este necesar ca "populaţia să fie educată pentru ca oamenii să nu mai creadă că aceasta este singura cale de a obţine asistenţă medicală corespunzătoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici