Colegiul Medicilor Vaslui nu are voie să-i ancheteze disciplinar pe medicii arestaţi pentru corupţie

Colegiul Medicilor Vaslui nu are voie să facă vreo anchetă disciplinară în cazul celor doi medici ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui arestaţi preventiv, miercuri, pentru fapte de corupţie, după ce forul superior al organizaţiei profesionale i-a interzis acest lucru.

125 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui nu are voie să-i ancheteze disciplinar pe medicii arestaţi pentru corupţie

Colegiul Medicilor Vaslui nu are voie să-i ancheteze disciplinar pe medicii arestaţi pentru corupţie (Imagine: Arhiva Medifax Foto)

Ginecologii Simona Botez şi Doina Andrei, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, arestaţi de Curtea de Apel Iaşi pentru luare de mită şi fals, nu vor face obiectul niciunei anchete a Colegiului Medicilor pe linie profesională, cel puţin până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată.

Decizia a fost luată, joi, de Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Vaslui, la recomandarea forului superior al organizaţiei profesionale, care însă susţine că faptele celor doi ginecologi afectează imaginea sistemului medical vasluian.

"Este evident că imaginea sistemului medical, al Colegiului Medicilor şi, în general, a profesiei de medic, este afectată de arestarea celor doi gineclogi. Am sunat la Bucureşti, la Colegiul Medicilor din România, să întrebăm dacă trebuie să facem vreo anchetă disciplinară. Răspunsul a fost cât se poate de clar că nu avem voie să ne băgăm până la pronunţarea instanţei”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Potrivit acesteia, nici cel de-al treilea ginecolog cercetat în acelaşi caz sub control judiciar, medicul Adrian Tănăsescu, nu face obiectul vreunei anchete disciplinare.

Curtea de Apel Iaşi a dispus, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a ginecologilor Simona Botez şi Doina Andrei, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, pentru luare de mită şi fals, decizia fiind definitivă.

În fapt, magistraţii ieşeni au admis contestaţiile formulate de procurorul de caz, după ce, pe 10 februarie, Tribunalul Vaslui a dispus măsura controlului judiciar pentru cei doi medici, pentru o perioadă de 60 de zile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus, pe 9 februarie, reţinerea pentru 24 de ore a medicilor Simona Botez şi Doina Andrei pentru fapte de corupţie şi fals, mandate eliberate în urma descinderilor efectuate, în cursul aceleiaşi zile, de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) la SJU Vaslui. Totodată, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pentru un al treilea medic ginecolog, Adrian Tănăsescu, precum şi faţă de două asistente tot din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Vaslui.

Reţinerile dispuse de procurorii vasluieni s-au făcut în urma organizării unui flagrant de către ofiţerii DGA, pe 9 februarie, la SJU Vaslui, vizat fiind medicul Simona Andrei. Ginecologul în cauză a fost prins de ofiţerii anticorupţie după ce a primit 1.500 de lei de la un investigator sub acoperire pentru a face o întrerupere de sarcină.

Potrivit reprezentanţilor DGA, flagrantul a fost organizat la SJU Vaslui în urma unui denunţ formulat de un vasluian în septembrie 2014, după ce medicul ginecolog în cauză ar fi pretins pe 2 februarie suma primită ulterior de la ofiţerul sub acoperire. Concomitent cu organizarea flagrantului, în care medicul a primit suma de 1.500 de lei, ofiţerii DGA au efectuat şi o opt percheziţii la instituţii publice şi la domiciliile unor suspecţi pentru găsirea de probe necesare la dosarul de corupţie deschis în acest caz.

"Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârşirea de infracţiunii de corupţie şi fals, de către cadre medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. În virtutea faptului că deţin o anumită autoritate conferită de pregătirea de specialitate şi utilizând resursele SJU Vaslui, cadrele medicale în cauză au creat o practică în sensul pretinderii şi primirii de bani de la pacienţi în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, pe 9 februarie, de DGA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici