Colegiul Medicilor Vaslui: Puţin probabil să fie culpă medicală în cazul tânărului mort în urma unei înţepături

Conducerea Colegiului Medicilor (CM) Vaslui susţine că este ”puţin probabil” să fie culpă medicală în cazul tânărului de 27 de ani care, în luna aprilie, a murit în urma unei înţepături la picior, după ce a a fost tratat la Spitalul Bârlad.

255 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui: Puţin probabil să fie culpă medicală în cazul tânărului mort în urma unei înţepături

Colegiul Medicilor Vaslui: Puţin probabil să fie culpă medicală în cazul tânărului mort în urma unei înţepături (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM) Vaslui au constatat, în urma analizei documentelor medicale, că au fost respectate protocoalele medicale în cazul tânărului din localitatea Iana care, la sfârşitul lui aprilie, a murit în urma unei înţepături la un picior, la două zile după ce a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Bârlad.

”Pacientul a fost diagnosticat cu cangrenă gazoasă şi este puţin probabil să fie culpă medicală când vorbim de acest diagnostic. Protocoalele au fost respectate, urmând ca doctorii să vină să dea declaraţii la Colegiul Medicilor, la fel ca şi aparţinătorii tânărului de 27 de ani. Părinţii pacientului reclamă că s-a intervenit cu întârziere şi că fiul lor a fost preluat după câteva ore de cadrele medicale ale Compartimentului de Primiri Urgenţe al spitalului din Bârlad, acolo unde fusese dus cu ambulanţa. Însă, în urma analizei documentelor medicale, s-a constatat că în acea perioadă de aşteptare au fost două coduri roşii la Urgenţe, respectiv un accident rutier şi un stop cardiorespirator. Tânărul avea o plagă înţepată la picior, cangrena gazoasă apărând a doua zi”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat ancheta în acest caz, în urma unei sesizări scrise făcută de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

De altfel, şi DSP Vaslui a făcut o anchetă în acest caz, în final stabilind că nu au fost descoperite încălcări ale legislaţiei cu privire la respectarea procedurilor medicale şi ale circuitului pacientului.

”Administrativ, pe linia verificărilor făcute de inspectorii noştri, nimeni nu poate fi tras la răspundere. Nu putem noi spune că pacientul a fost tratat cu întârziere. Acest aspect îl poate stabili Colegiul Medicilor, căruia i-am transmis să analizeze profesional modul de abordare a cazului”, declara atunci directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Părinţii tânărului au depus plângere la Parchetul Judecătoriei Bârlad, în care acuză cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Bârlad de culpă medicală. În consecinţă, poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, fără a fi vizat însă vreun medic dintre cei care l-au tratat pe vasluian la Spitalul de Urgenţă Bârlad.

În plângerea depusă la Parchet, părinţii tânărului de 27 de ani reclamau, pe de-o parte, că fiul lor a fost ţinut pe holurile spitalului din Bârlad fără să i se acorde îngrijiri medicale, şi, pe de altă parte, că s-a luat prea târziu decizia transferării acestuia la o clinică de specialitate din Iaşi, unde, de altfel, a şi murit.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale bârlădene, pacientul a ajuns la şase ore după ce a suferit un accident de muncă pe câmp, fiind diagnosticat cu plagă înţepată la coapsa stângă. După ce a aşteptat o perioadă pe holul spitalului, tânărul a intrat la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde i s-a făcut tratamentul local al plăgii, ulterior fiind transferat la Secţia de Chirurgie, fără a avea probleme. A doua zi, pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală însă, în cursul nopţii, conform reprezentanţilor spitalului, a început să acuze dureri puternice la picior. Medicii au intervenit şi i-au administrat calmante, însă spre dimineaţă starea tânărului a început să se înrăutăţească.

”Pacientul avea semne clinice de cangrenă gazoasă, astfel încât s-a luat decizia să intre din nou în blocul operator. Din păcate, starea sa de sănătate a mers spre înrăutăţire de la o oră la alta, deşi s-a sperat că evoluţia sa va fi spre bine. La un moment dat, tânărul a intrat în şoc toxico-septic, motiv pentru care s-a luat decizia transferării la o clinică din Iaşi”, afirmat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad susţinea că este de înţeles drama prin care trece familia tânărului din comuna vasluiană Iana, însă preciza că medicii şi-au făcut datoria.

”Sunt de înţeles membrii familiei, având în vedere că pacientul era tânăr şi, în concepţia lor, a murit de la o banală înţepătură. Boala, una foarte rară, a avut o evoluţie fulminantă. Este dreptul familiei să-şi exprime nemulţumirile, însă apreciem că aici, la spital, toată lumea şi-a făcut datoria”, adăuga directorul spitalului din Bârlad, Gabriela Daniş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici