Comandantul român, mort acum 2 luni, ţinut pe navă într-un port din China. Explicaţii MAE/ Familia marinarului: Măcar cenuşa să ne fie trimisă

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a întreprins mai multe măsuri pentru a aduce în ţară trupul comandantului de navă roman, mort în 19 aprilie la bordul vasului, pe care autorităţile chineze refuză să îl repartrieze şi insistă să îi facă „înmormântare în mare”, de teama COVID-19.

1139 afișări
Imaginea articolului Comandantul român, mort acum 2 luni, ţinut pe navă într-un port din China. Explicaţii MAE/ Familia marinarului: Măcar cenuşa să ne fie trimisă

Comandantul român de navă mort acum 2 luni. Explicaţii MAE/ Familia marinarului: Măcar cenuşa să ne fie trimisă

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la cererea Aleph News, că a întreprins măsuri în cazul cetăţeanului român decedat la bordul navei Vantage Wave încă de la data semnalării acestui incident Ambasadei României la Jakarta, respectiv din 21 aprilie, de către compania armatorului vasului.

„Reprezentanţii Ambasadei României la Jakarta au solicitat autorităţilor indoneziene permisiunea debarcării trupului neînsufleţit în vederea demarării procedurilor de repatriere. În urma demersurilor misiunii diplomatice, autorităţile indoneziene au transmis faptul că, în contextul măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei de COVID–19, nu este permisă debarcarea trupului neînsufleţit în portul Batam din Indonezia”, spun reprezentanţii MAE.

Pe fondul refuzurilor de debarcare din partea autorităţilor din Singapore, Malaysia şi Republica Coreea, vasul şi-a continuat călătoria către Republica Populară Chineză, la sfârşitul lunii aprilie.

Astfel, reprezentanţii Consulatului General al României la Shanghai şi ai Ambasadei României la Beijing au întreprins demersuri telefonice şi în scris, pe lângă autorităţile chineze, atât anterior, cât şi ulterior sosirii navei, pentru sprijin în vederea ancorării vasului, debarcării şi repatrierii trupului neînsufleţit.

„Astfel, reprezentanţii Consulatului General al României la Shanghai şi ai Ambasadei României la Beijing au transmis inclusiv o serie de demersuri scrise autorităţilor chineze competente, pe parcursul lunilor aprilie şi mai 2021, prin care au propus mai multe soluţii în acest caz, însă autorităţile chineze au refuzat să acorde permisiunea debarcării, invocând reglementările naţionale aplicabile în context COVID-19, precum şi situaţia epidemiologică din punctul de origine al vasului, respectiv India”, mai spun cei de la MAE.

Potrivit MAE, reprezentanţii misiunilor diplomatice din Republica Populară Chineză, inclusiv Ambasadorul României la Beijing, au informat compania, asigurătorul şi familia cetăţeanului român cu privire la refuzul autorităţilor chineze de a permite ancorarea vasului şi debarcarea trupului neînsufleţit. În discuţiile cu compania care deţine vasul, asigurătorul şi angajatorul, reprezentanţii Ambasadei României la Beijing au sugerat aplicarea reglementărilor internaţionale cu referire la dreptul mării şi revenirea vasului în portul de origine, singurul obligat, prin lege, să permită acostarea în orice condiţii.

Cei de la MAE mai spun că în cursul lunii mai a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE şi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti în încercarea de a identifica o eventuală soluţie de sprijin în acest caz, partea română adresând rugămintea de a analiza cazul şi de a facilita debarcarea trupului neînsufleţit pentru ca acesta să fie repatriate, cu luarea tuturor măsurilor de protecţie pe care partea chineză le consideră necesare.

„Reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti au reiterat măsurile adoptate de autorităţile chineze în contextul pandemiei de COVID-19 şi imposibilitatea permiterii debarcării trupului neînsufleţit pe teritoriul chinez”, arată MAE.

În această situaţie, reprezentanţii Consulatului General al României la Shanghai şi ai Ambasadei României la Beijing vor menţine legătura în permanenţă cu autorităţile locale, angajatorul, compania care deţine nava, compania de asigurări şi cu familia comandantului de navă decedat, vor continua să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, şi vor continua să ofere asistenţă în identificarea unei soluţii, mai arată MAE.

Trupul neînsufleţit al comandantului de navă Dan Sandu, din România, este blocat de două luni într-un port chinez, pe nava pe care a condus-o. Familia nu îl poate repatria, iar chinezii vor să îl arunce în mare, pentru că se tem de un eventual focar de COVID-19 cu tulpina indiană. Dan Sandu a murit din cauza unui infarct. Soţia comandantului, Gabriela Sandu, spune că „înmormântarea în mare” nu e altceva decât aruncarea trupului peste bord şi exclude acest procedeu. Familia cere ca măcar cenuşa comandantului să fie adusă acasă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mae,
comandant,
navă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici