COMENTARIU: Abrambureala naţională

În ziua în care s-a înregistrat oficial un nou dezastru la Bacalaureat, sesiunea de toamnă, ministrul Ecaterina Andronescu a venit cu "soluţia" - Bacalaureatul profesional prin care se va da "o certificare a capacităţilor profesionale" absolvenţilor de liceu ce nu ţintesc studii universitare.

1472 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Abrambureala naţională

COMENTARIU: Abrambureala naţională (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Certificarea capacităţilor absolvenţilor de liceu s-a făcut însă la Bacalaureat, când cea mai mare parte dintre ei nu au reuşit să treacă examenul de maturitate. Soluţia propusă ad-hoc de către ministrul Educaţiei este ca, încă din acest an şcolar (scurtat cu o săptămână fără o argumentare temeinică), elevii din clasa a XII-a să poată opta dacă dau examenul clasic de Bacalaureat sau pe cel "profesional", denumit astfel deşi se adresează tuturor, indiferent dacă au urmat cursuri ale unui liceu teoretic sau tehnologic.

Anunţată sâmbătă, măsura a trecut miercuri rapid de Comisia de învăţământ a Senatului, iar luni probabil că va trece şi de plen. Fără argumente, studii sau simulări, apărută doar ca soluţie salvatoare pentru picaţii de la Bac, incapabili de a obţine certificarea că nu au trecut ca gâsca prin apă prin liceu, dar proaspăt posesori de drept de vot.

Până acum s-a vorbit despre un Bacalaureat diferenţiat, adică în funcţie de profilul liceului urmat, pentru care s-a făcut şi o sondare în rândul elevilor şi părinţilor, iar jumătate dintre cei chestionaţi au fost pro, jumătate contra. Rezultatul ar fi trebuit să ducă la organizarea unei ample dezbateri publice, astfel încât soluţiile adoptate să fie temeinic argumentate şi, mai ales, să ofere un plus calitativ sistemului de învăţământ.

Vara politică incendiară nu a făcut loc şi unei astfel de teme, de care depinde esenţial viitorul acestei naţiuni. În prima zi de toamnă însă, ministrul Educaţiei a venit cu varianta Bacalaureatului aşa-zis "profesional", dar care nu atestă că tinerii care îl vor lua ştiu şi vreo profesie. Este doar o ofertă de diplome pentru liceenii - tot mai mulţi - dezinteresaţi de şcoală, fără niciun fel de competenţă şi cărora li se dă, iată, ocazia de a-şi certifica inutilitatea.

De altfel, în urmă cu un an, tot Ecaterina Andronescu, aflată atunci în opoziţie, propunea un halucinant proiect de lege prin care picaţii de la Bac erau admişi la facultate. Nu ar fi surprinzător dacă fabricile de diplome universitare ar găsi până la anul - când vor ieşi pe piaţă primii absolvenţi cu Bacalaureat profesional - o soluţie de a-i cuprinde şi pe aceştia într-o formă de învăţământ superior contra cost.

Pentru că singurul motiv enunţat pentru introducerea acestui tip nou de Bac este că angajatorii le cer diplomă tinerilor care îşi caută job, argument care ar putea fi folosit şi pentru inovarea în materia diplomelor universitare.

Însă dacă la CV se poate "trişa" cu acte, când e vorba de competenţă, firmele nu fac rabat, iar aici, din păcate, "produsele" învăţământului românesc trec tot mai greu testul, ceea ce ar trebui să dea de gândit doamnei Andronescu, aflată la al treilea mandat de ministru al Educaţiei, din precedentele două memorabilă fiind brambureala.

(Material de Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici