COMENTARIU | Marius Oprea: ÎPS Teodosie, faţă cu Garcea: ”Am îndurat destul!”

29173 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU | Marius Oprea: ÎPS Teodosie, faţă cu Garcea: ”Am îndurat destul!”

COMENTARIU Marius Oprea: ÎPS Teodosie, faţă cu Garcea: ”Am îndurat destul!”

După ce a fost tîrît degeaba pe la DNA sub reflectoarele nemiloase ale presei, după ce a fost admonestat de aceeaşi presă aservită puterii că i-a împărtăşit pe credincioşi cu aceeaşi linguriţă şi din acelaşi potir, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie a răbufnit, după ce instanţa a dat dreptate Prefecturii Constanţa, care interzice practic pelerinajul de Sfîntul Andrei şi mai ales după ce o mînă de participanţi la Liturghie au fost amendaţi de poliţişti, care au intrat după  ei în biserică.

 

S-a întîmplat ieri la Constanţa. Poliţia a intrat în biserică, cu tot cu arsenalul din dotare – pistoale, pulane, chitanţiere. I-a tras afară, cu brutalitate, pe cei cîţiva credicioşi care se închinau la icoane, la hramul Bisericii Sfînta Mare Muceniţă Ecaterina din cartierul Tomis, chiar în timpul slujbei oficiate afară, după reguli, de Înalt Prea-Sfinţia sa Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. Acesta n-a întîrziat să riposteze, anunţîndu-şi inclusiv intenţia de a participa la pelerinajul de Sfîntul Andrei. I-a scris premierului Orban „Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa?”

 

Ceea ce s-a petrecut e fără precedent: nici măcar în vremea lui Ceauşescu, miliţienii nu pîngăreau sfîntul lăcaş, în care pe vremuri orice fugar se putea adăposti strigînd ”sanctuar”, iar acest lucru îi asigura imunitatea cîtă vreme nu părăsea spaţiul sacru. Furia înaltului prelat e una justificată. A fost potenţată şi de faptul că Înaltului Teodosie i-a fost respinsă în instanţă cererea de a fi suspendată interdicţia de desfăşurare a pelerinajului de Sfîntul Andrei din 30 noiembrie, interdicţie decisă de Prefectura Constanţa. Aş spune că, încă, tonul pe care îi scrie primului ministru este unul prea civilizat, faţă de abuzul comis de forţele de ordine.

 

Eu cred că nu e vorba doar de un exces de zel, ci mai ales de un climat de sfidare a Instituţiei Bisercii de către autorităţi. Modul în care Ecclesia, indiferent de rit, este tratată de autorităţile seculare ale statului a găsit în pandemie o nesperată justificare pentru promovarea unei politici publice aflate în aşteptare, anume aceea de sfidare a categoriei cetăţenilor care îşi afirmă ataşamentul faţă de Biserică şi se definesc prin credinţă. Ceea ce spunea un lider userist de la Cluj, şi anume că, dacă ar fi după el, ar da foc la biserici cu tot cu credincioşi în ele, trădează ”noul curs” al politicilor publice din România, aflată şi ea în ”trendul” noii ”corectitudini politice” de la nivel mondial, mai ales după cîştigarea alegerilor în Statele Unite de către Joe Biden.

 

Aş putea fi întrebat ce legătură este între purtătorii de pulan din Constanţa şi rezultatul alegerilor din Statele Unite. Aparent, niciuna. Dar, cum România îşi ia lumină de la ”licuriciul cel mare” de peste ocean, la noi viitorul politic pare deja prefigurat. Iar poliţiştii sînt printre primii care simt, de obicei, cum bate vîntul. Tradiţiile şi credinţa sînt date jos de pe soclu, aidoma statuilor aşa-zişilor ”stăpîni de sclavi” din Statele Unite. Nu mai e mult pînă ce biserica ordodoxă din România va fi acuzată de toate relele epocilor trecute, în contrapondere cu acţiunile ei viitoare, în încercarea de a-şi conserva statutul.

 

De obieci, fiecare tentativă a Bisericii de a se apăra în faţa ofensivei seculariste este înăbuşită de contramăsuri disproporţionate. Covid-ul vine ca o mănuşă pentru autorităţi. Sub acoperirea măsurilor luate împotriva pandemiei, se prefigurează politica viitorului guvern de alianţă PNL-USR. Vin vremuri de apostazie, anunţă chitanţierele fîlfîite de poliţiştii din Constanţa. ÎPS Teodosie nu se sfieşte să-i scrie premierului că ”ne aflăm noi, clerul, împreună cu credincioşii ortodocşi, în faţa unor mari abuzuri, pe care autorităţile le săvîrşesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”.

 

Mi se pare că aşa stau lucrurile. În România, lucrurile au luat-o razna, departe de făgaşul cu care eram obişnuiţi. Că un şef de la Apele Române, inginer hidrolog care a cîştigat un concurs e schimbat ”de sus” cu un ”specialist” în vînzări, e justificat de principiul ”noi avem puterea şi facem ce vrem, atîta vreme cît o avem”, e la fel de normal pentru autorităţi, cu a cere ca Sfînta Împărtăţanie să se distribuie din pahare de plastic, cu linguriţe de plastic . Aceasta e departe însă de a fi ”România Normală”. Sau România noastră normală.

 

”Am îndurat destul”, spune practic mesajul Înaltului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Pe care, sînt sigur, spre lauda lui, de acum încolo nimic nu-l va împiedica să se ducă la pelerinajul de Sfîntul Andrei, oricîte baraje de poliţie i-ar sta în faţă. Sfîntul Andrei e patronul spiritual al României. ”Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atît de mult batjocorite, de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică şi luate de necunoscuţii dumneavoastră specialişti, în dispreţ total faţă de normele de drept, de credinţa şi tradiţiile poporului roman. Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toţi oamenii de bună-credinţă din această ţară şi am respectat măsurile sanitare luate iniţial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunţăm public abuzurile pe care le orchestraţi şi pe care forţele poliţieneşti şi de jandarmerie le exercită asupra noastră”.

 

ÎPS Teodosie are dreptate. Docilă, biserica s-a supus tuturor restricţiilor. Poate prea docilă. Mi-e teamă că scrisoarea adresată de el primului ministru va rămîne fără răspuns. Pentru că nu există nicio justificare a unui asemenea abuz, prin care credicioşii care au intrat în biserică să se închine au fost amendaţi, deşi purtau mască, sub pretextul că n-au voie înăuntru, pentru că e carantină. Sau sub acelaşi pretext să fie oprit pelerinajul la Sfîntul Andrei, ocrotitorul românilor. În schimb, carantina nu va opri, după cum a precizat aseară preşedintele, pelerinajul la urne de pe 6 decembrie. În ochii Înaltului Teodosie, acesta e un abuz şi o discriminare. În ochii lui Iohannis e o Românie Normală.

 

”Lăsaţi-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca şi el să vă mai îngăduie acolo unde credeţi că v-aţi înveşnicit”, îi cheamă ÎPS Teodosie la bunul simţ pe cîrmuitori. Probabil în zadar.   

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici