COMENTARIU Sorin Avram | Românul făcut, atacat de românii născuţi

Şi-abia primi cetăţenia română Mario Camora, ce mai freamăt, ce mai zbucium, ce mai comentarii de români verzi indignaţi că un portughez a fost convocat la Naţionala de fotbal a României.

2198 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram | Românul făcut, atacat de românii născuţi

COMENTARIU Sorin Avram | Românul făcut, atacat de românii născuţi

Aceiaşi români care s-au indignat atunci când presa din Marea Britanie scria că ai noştri le invadează regatul şi le fură locurile de muncă, ori când spaniolii şi italienii ne făceau ţigani şi le cereau alor noştri să se întoarcă în ţara lor.

 

Românii care culeg căpşuni în Italia ori sparanghel în Germania sau au grijă de bătrâni în Italia şi ţin restaurante la Valencia ori la Palermo, iar cu banii câştigaţi îşi întreţin familiile, au comentat nu tocmai pozitiv convocarea lui Mario Camora la Naţionala României. Comentarii au avut şi rudele rămase în ţară, care trăiesc de pe urma banilor munciţi în străinătate. Printre cei care nu văd cu ochi tocmai buni convocarea la Naţională a căpitanului CFR-ului din Cluj se numără şi un fotbalist. Şi nu unul oarecare, ci unul care a îmbrăcat tricoul Naţionalei de 108 ori. Românul Răzvan Raţ a declarat: ”Camora e un jucător experimentat, are valoare, dar una e să joci bine la echipa de club, alta e s-o faci la Naţională. El trebuie să demonstreze că merită să fie aici, să joace în faţa unui român”. Nu am auzit ca vreodată să se fi pus problema că Răzvan Raţ trebuie să demonstreze că merită să joace la Şahtior Doneţk, West Ham United, Rayo Vallecano sau PAOK Salonik în faţa unui ucrainean, a unui englez, a unui spaniol sau a unui grec.

 

Aşadar, românul verde Răzvan Raţ, care a câştigat bani frumoşi jucând pentru cluburi din străinătate, cluburi care nu au fost interesate de paşaportul lui, ci de calităţile sale fotbalistice, a spus că Mario Camora trebuie să demonstreze că merită ”să joace în faţa unui român”. Dar cum să demonstreze dacă nu este băgat în teren? Până una alta, singurul instrument cu care se poate lucra este reprezentat de statistici. Mario Camora are mult mai multe trofee, participări în cupele europene, meciuri în Liga I şi evoluţii mai bine cotate de specialişti decât concurentul său pe post, românul Bancu, de la CS Universitatea Craiova.

 

Noi, românii, suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi. Inclusiv dreptul de a munci peste tot în Europa. Dar când un fotbalist care a demonstrat că are valoare şi care a tras tare pentru a primi cetăţenia română este pe punctul de a debuta la Naţională strâmbăm din nas, pentru că este vorba despre un român făcut, şi nu născut. Chiar dacă românul făcut are numai cuvinte de laudă la adresa României şi a oamenilor săi, pe când unii dintre românii născuţi care-l comentează se tot plâng în gura mare că s-au săturat de Ţara lor şi vor o ”ţară ca afară”.

 

 


 


 


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici