Comisarul pentru transporturi: România, ţara din UE cu cele mai multe accidente soldate cu victime

  • Comisia Europeană a publicat marţi cifre provizorii privind accidentele rutiere mortale din anul 2020.
  • 4 000 de vieţi au fost cruţate pe drumurile din UE în 2020.
  • Conform comunicatului CE, în cursul deceniului precedent, între 2010 şi 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 36%.
97 afișări
Imaginea articolului Comisarul pentru transporturi: România, ţara din UE cu cele mai multe accidente soldate cu victime

Comisarul pentru transporturi: România, ţara din UE cu cele mai multe accidente soldate cu victime

Comisia Europeană a publicat marţi cifre provizorii privind accidentele rutiere mortale din anul 2020. Potrivit estimărilor, 18 800 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier în cursul anului trecut, o scădere de 17 % faţă de 2019.

Aceasta înseamnă că un număr de 4 000 de vieţi au fost cruţate pe drumurile din UE în 2020 în comparaţie cu anul 2019, potrivit unui comunicat al CE. Scăderea volumelor de trafic, ca urmare a pandemiei de COVID-19, a avut un impact clar, deşi nu poate fi măsurat, asupra numărului de accidente rutiere mortale.

În 2020, pe şoselele europene au fost cu 4000 de victime mai puţin faţă de anul precedent. Din păcate, România rămâne ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime - 85 la un milion de locuitori. România trebuie să investească masiv şi urgent în soluţii pentru siguranţa rutieră: infrastructură adecvată pentru fiecare tip de mobilitate, programe de educaţie, reformă legislativă pentru introducerea tuturor principiilor europene în domeniu. Sper ca investiţiile în transporturi prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să aibă o componentă consistentă de siguranţă rutieră. România are nevoie de o strategie integrată în această privinţă, care să lege investiţiile în infrastructură de cadrul legislativ”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Conform comunicatului CE, în cursul deceniului precedent, între 2010 şi 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 36%, o scădere care nu atinge obiectivul stabilit pentru deceniul respectiv, şi anume reducerea cu 50% a numărului de decese. Cu toate acestea, cu 42 de accidente rutiere mortale la 1 milion de locuitori, UE rămâne continentul cu cele mai sigure drumuri din lume. Cu titlu comparativ, media mondială este de peste 180.

Potrivit cifrelor provizorii, 18 state membre au înregistrat o scădere record a numărului de accidente rutiere mortale în 2020. La nivelul UE, numărul deceselor a scăzut în medie cu 17 % faţă de 2019, deşi reducerea a fost departe de a fi uniformă, cele mai mari scăderi (de 20 % sau mai mult) fiind observate în Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Malta şi Slovenia. În schimb, cinci state membre (Estonia, Irlanda, Letonia, Luxemburg şi Finlanda) au înregistrat o creştere a numărului de decese, deşi numărul acestora tinde să fluctueze de la an la an în ţările mici.

Deşi evoluţia fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalităţii pe ţări, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii în 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori”, se mai arată în comunicatul CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ce,
accidente,
raport,
decese

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici