Comisarul Şoric, din Kosovo la Piatra Neamţ, via Mararu

Numele comisarului Vasea Şoric e legat atât de fostul şef al Poliţiei Române, Dan Fătuloiu, cât şi de numele Mararu, întrucât numirea sa ca şef al Inspectoratului Judeţean Neamţ, de către Fătuloiu, în 2006, a avut loc în contextul anchetei privind incendierea unor bunuri ale fraţilor Mararu.

405 afișări
Imaginea articolului Comisarul Şoric, din Kosovo la Piatra Neamţ, via Mararu

Comisarul Şoric, din Kosovo la Piatra Neamţ, via Mararu (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

În 16 mai 2006, şeful Inspectoratului general al Poliţiei Române (IGPR) de atunci, Dan Fătuloiu, s-a deplasat la Piatra Neamţ, după ce poliţiştii nemţeni nu au reuşit să soluţioneze reglările de conturi din lumea interlopă nemţeană.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ informa atunci că s-a constituit un grup de lucru "în sistemul task force", format din procurori DIICOT şi ofiţeri specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi investigaţii criminale, din cadrul IGPR şi IPJ Neamţ. Oficialul preciza că acest grup va continua cercetările în cazul reglărilor de conturi din lumea interlopă nemţeană.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ mai spunea că mai mulţi ofiţeri din cadrul Direcţiei de Inspecţie Internă din IGPR au declanşat, la Piatra Neamţ, o altă anchetă pentru a verifica modul în care poliţiştii nemţeni şi-au îndeplinit "atribuţiile legale în activitatea de instrumentare a acestor dosare".

Ancheta Poliţiei Române la IPJ Neamţ a fost declanşată după ce, în noaptea de 8 spre 9 mai, persoane necunoscute au incendiat un autoturism Mercedes Benz E270, fabricat în 2003, aparţinând lui Bogdan Mararu, unul dintre cei doi fraţi (presupuşi traficanţi de maşini, condamnaţi de instanţă), al căror nume a fost strâns legat de evenimentele care au avut loc la Piatra Neamţ.

O clădire aparţinând lui Gheorghe, cel mai mare dintre fraţii Mararu, a fost incendiată în cea de-a doua zi a Paştelui, pagubele fiind estimate la trei miliarde de lei. Pompierii au descoperit la ultimul etaj al clădirii un bidon de treizeci de litri care mai avea un pic de benzină în el şi o butelie de aragaz, care însă nu explodase. Construcţia, cu trei etaje si mansardă, aflată in zona de lux a oraşului, pe strada Petru Movilă, nu era încă finalizată şi urma să devină hotel. În decembrie 2004, a fost incendiat Cazinoul OK, care era al lui Bogdan Măraru.

La sfârşitul anului trecut, un autoturism de lux, Audi A8, ce aparţinea lui Gheorghe Cătălin Mararu, a fost incendiat chiar în faţa locuinţei acestuia, de pe Bulevardul Traian, atentatul fiind filmat de camerele de supraveghere ale proprietarului.

La începutul lunii februarie din 2006, o altă limuzină a lui Mararu, un Porsche Cayenne, a fost incendiată în faţa Hotelului Central din Piatra Neamţ. În nici unul dintre aceste cazuri autorii nu au fost identificaţi.

Pe de altă parte, nu a fost prins nici autorul tentativei de asasinat prin împuşcare comisă la Piatra Neamţ în luna februarie asupra lui Puiu Mironescu, primii bănuiţi că au comandat omorul fiind fraţii Mararu.

Gheorghe Mararu declara, la scurtă vreme după incendierea maşinii fratelui său, că el le-a spus poliţiştilor cine este autorul seriei de incendieri, dar că aceştia îl protejează pe acest personaj misterios.

La rândul său, fostul şef al Inspectoratului de Politie al judeţului Neamţ, pensionatul Nistor Cărbunariu, declara că unii dintre politişti ar avea legătură cu lumea interlopă, de la care ar fi primit maşini, fără să dea însă mai multe detalii.

După o lună de la deplasarea lui Fătuloiu la Piatra Neamţ, respectiv în 12 iunie 2006, era anunţat faptul că Aurelian Vasea Şoric, domiciliat în Iaşi, va fi noul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, după câştigarea concursului organizat în acest sens.

Comisarul lucrase până atunci în cadrul misiunii internaţionale de poliţie civilă a ONU - UNMIK din provincia Kosovo, unde fusese adjunct al şefului unităţii de escortă, structură formată din o sută de poliţişti de diferite naţionalităţi. Pentru activitatea desfăşurată, comisarul Şoric a primit calificativul "Foarte Bun", precum şi, de două ori, cu calificativul "Excepţional", preciza atunci Poliţia.

În iunie 2006, prezent la instalarea în funcţia de şef al IPJ Neamţ a comisarului Aurelian Vasea Şoric, adjunctul lui Fătuloiu, chestorul principal Ştefan Iancu afirma că un alt motiv al vizitei la Piatra Neamţ l-a constituit prezentarea măsurilor care au fost luate în urma anchetei făcute la IPJ Neamţ de o comisie de anchetă.

Iancu spunea că nu s-au descoperit dovezi ale implicării poliţiştilor în acţiuni infracţionale, dar că unii ofiţeri şi-au "rezolvat unele probleme personale cu ajutorul unor membri ai lumii interlope", dând ca exemplu "cumpărarea unor maşini". Totodată, au fost constatate "carenţe" în activitatea profesională a unor poliţişti şi disfuncţionalităţi în colaborarea cu celelalte structuri care furnizează informaţii despre activitatea infractorilor.

Chestorul Iancu susţinea că, în urma acestor constatări, s-a dispus cercetarea în Consiliul de disciplină a comisarului Florin Amihăiesei, şeful Poliţiei Criminale, precum şi atenţionarea comisarului Ioan Pânzariu-şef al Serviciului Fraude şi a comisarului Costel Asimionesei-ofiţer de poliţie criminală.

Mutat la Piatra Neamţ, Vasea Şoric a devenit vecin chiar cu Gheorghe Mararu, care a fost împuşcat mortal, duminică, într-o cafenea din oraş, eveniment ce a determinat sosirea în oraş a chestorului Dan Fătuloiu, în prezent secretar de stat în Ministerul Afacerilor şi Internelor şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică.

Asasinatul de la Piatra Neamţ a fost relatat pe larg de mass-media, însă presa locală a relevat legături ale lui Şoric cu gruparea Mararu.

Conform surselor citate, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, Aurelian Şoric, ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumpărat terenul de casă. Totodată, presa locală a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale, în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope. Concret, Mararu dădea bani cu camătă, iar la momentul scadenţei, datornicii rămâneau fără case, iar contractele de "vânzare-cumpărare" ale imobilelor erau făcute la notariatul soţiei comisarului, potrivit unor surse judiciare. Lucruri sesizate de altfel şi la Bucureşti.

Aurelian Şoric a negat orice legătură cu gruparea Mararu, spunând că informaţiile în acest sens sunt răutăcioase.

Conform declaraţiei de avere, comisarul-şef Şoric deţine o vilă la Piatra Neamţ şi terenul aferent de 830 de metri pătraţi, un birou notarial în Piatra Neamţ, două terenuri intravilane în municipiul Iaşi, de 308 şi 675 metri pătraţi şi un autoturism Kia.

Comisarul-şef Şoric are un credit bancar angajat în 2008 cu scadenţa în 2033 în valoare de 167.000 franci elveţieni. Salariul lui pentru întreg anul 2008 a fost de 74.100de lei, la care se adaugă norma de hrană şi echipament în sumă de 8.400 de lei, în timp ce al soţiei, notar stagiar, a fost de 9.600 lei.

Comisarul şef Aurelian Şoric, a negat, marţi, într-o conferinţă de presă, orice legătură cu gruparea Mararu, susţinând, cu ochii înlăcrimaţi, că presa îşi bate joc de familia lui.

Şeful Poliţiei Judeţene Neamţ, comisar-şef Aurelian Şoric, a spus că nu are nicio legătură cu familia Mararu.

"Nu am nicio legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţie cât se poate de firească. De ce este interlop (n.r. - Gheorghiţă Mararu) pentru că dădea bani la oameni şi le lua camără? Sunt procurori care dau bani", a spus Şoric, într-o conferinţă de presă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

De asemenea, şeful Poliţiei Judeţene a afirmat că, prin acuzaţiile care i se aduc, presa îşi bate joc de familia sa.

"Am adresat o întrebare pentru a afla ce înseamnă interlop. Eu am vrut să definesc mai bine ce înseamnă interlop. Nu mă pronunţ dacă (Mararu, n.r.) e sau nu (n.r. - interlop). Interlop înseamnă, în primul rând, să ai nişte locotenenţi care să-ţi execute lucrările prin forţă. Familia Mararu nu are locotenenţi", a spus Şoric, rugat să nuanţeze afirmaţiile potrivit cărora Mararu doar dădea bani cu camătă, fără a fi interlop.

Şoric a mai spus că "activitatea de cămătărie" nu este de competenţa Poliţiei decât dacă într-o cauză "mai sunt şi alte infracţiuni: tâlhărie sau altele".

Şeful poliţiei nemţene a mai arătat că, de când a preluat postul de conducere la IPJ, în anul 2006, cei din "familia Mararu" au avut doar calitatea de parte vătămată în toate dosarele penale în care au fost implicaţi.

În plin scandal privind asasinatul de la Piatra Neamţ, Dan Fătuloiu anunţă că a constatat deficienţe la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ, astfel că i-a propus ministrului de Interne Traian Igaş schimbarea din funcţie a lui Aurelian Şoric.

Mai mult, potrivit ziarului Gândul, Dan Fătuloiu i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, demiterea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă.

"I-am spus ministrului că, dacă nu îl demite, eu îmi dau demisia", a declarat Fătuloiu, pentru "Gândul".

Cererea pare bizară, însă Vasea Şoric l-ar fi înregistrat în timpul unei discuţii pe Petre Tobă, înregistrare ce i-ar fi parvenit secretarului de stat, susţin surse ministeriale. Dan Fătuloiu este de mai mult timp în conflict cu Petre Tobă, potrivit surselor citate, astfel că momentul este favorabil şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, singurul dintre capii Poliţiei care nu şi-a anunţat intenţia de a demisiona în urma scandalului provocat de marşul ilegal al poliţiştilor sindicalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici