Comisia de învăţământ propune ca elevii să aibă acces gratuit la muzee şi manifestări sportive

Senatorii din Comisia pentru învăţământ propun ca elevii să beneficieze de acces gratuit la muzee şi la manifestări sportive şi de tarif redus cu 75 la sută pentru accesul la concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale organizate de instituţiile publice.

48 afișări
Imaginea articolului Comisia de învăţământ propune ca elevii să aibă acces gratuit la muzee şi manifestări sportive

Comisia de învăţământ propune ca elevii să aibă acces gratuit la muzee şi manifestări sportive (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Membrii comisiei au adoptat, în acest sens, un amendament la proiectul privind Legea educaţiei naţionale.

"Ideea de a permite copiilor să intre gratuit la manifestările sportive şi culturale sau cu o reducere de 75 la sută la concerte este foarte bună. Rămâne de văzut dacă ea va putea fi pusă în practică", a declarat senatorul PNL Cristian Ţopescu, membru al Comisiei pentru învăţământ.

El a amintit faptul că anumite cluburi sportive de fotbal au avut ideea de a rezerva locuri la peluză pentru copii.

"Copiii au venit, dar atmosfera din tribune era de aşa natură încât a doua oară nu au mai venit pentru că ascultau înjurături, obscenităţi şi mai riscau să fie şi bătuţi", a precizat liberalul.

Totuşi, el a calificat ca generoasă ideea Comisiei de învăţământ din Senat, care a introdus un astfel de amendament în Legea educaţiei.

"Dar, de la a discuta şi până la a pune în practică o lege, ştiţi bine că e o cale lungă. Să sperăm, totuşi, că nu va fi foarte lungă", a conchis senatorul liberal.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat că acest amendament este extrem de favorabil elevilor, ea adăugând că propunerea a fost acceptată prin consens.

"Este un act de îndemn spre cultură şi către activităţile sportive, care asigură sănătate şi competiţie", a precizat senatorul social-democrat, menţionând că, în prezent, nu a văzut o emulaţie în ceea ce priveşte participarea elevilor la activităţi sportive şi culturale.

"Dacă trebuie să gândim că aici trebuie să existe un motor, acest motor trebuie să îl reprezinte şcoala. Şcoala este cea care trebuie să iniţieze asemenea demersuri culturale sau sportive", a mai spus Andronescu.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, democrat-liberalul Mihail Hărdău, şi-a declarat, de asemenea, speranţa că vor fi mulţi copii care vor participa la astfel de activităţi.

"Din punct de vedere financiar, întindem din partea statului o mână. Rămâne ca şi la nivelul şcolilor să fie mobilizaţi, îndrumaţi. Din partea nostră este o bună înţelegere", a afirmat Hărdău.

Pe de altă parte, el a menţionat că, în cursul şedinţei de miercuri a comisiei, senatorii au adoptat, prin consens, o serie de articole care prevăd asigurarea unor condiţii pentru elevii care nu au posibilităţi materiale de a urma şcoala în învăţământul obligatoriu, pentru elevii care nu au şcoală în localitatea în care locuiesc sau distanţele sunt suficient de mari pentru ca statul să intervină în procesul de şcolarizare.

El a spus că, potrivit prevederilor agreate de membrii comisiei, elevii vor beneficia de transport gratuit dacă urmează o şcoală care nu se află în localitatea de domiciliu, iar, dacă se vor caza la un internat sau în gazdă, vor beneficia de gratuitate pentru masă, respectiv transport, pentru opt călătorii dus-întors pe semestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici