Comisia de la Veneţia are pe ordinea de zi a şedinţei de azi două opinii privind justiţia din România / Florin Iordache participă la dezbatere

Comisia de la Veneţia are pe ordinea de zi a şedinţei plenare de vineri adoptarea a două opinii privind Justiţia din România, cea preliminară referitoare la Legile Justiţiei şi una privind codurile penale, la dezbatere urmând să fie prezent şi Florin Iordache.

1774 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia are pe ordinea de zi a şedinţei de azi două opinii privind justiţia din România / Florin Iordache participă la dezbatere

Comisia de la Veneţia dezbate astăzi codurile penale şi legile Justiţiei din România

Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România.

"Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Plenul Comisiei este aşteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei. Astfel, Comisia de la Veneţia este invitată să aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz a fost făcut deja public.

”În cazul în care a fost emisă o ordonanţă guvernamentală de urgenţă prin care sunt aplicate anumite recomandări formulate în acel aviz preliminar, Comisia de la Veneţia ar putea fi invitată să adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificări”, se arată pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneţia.

„Pe 19 şi 20 este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneţia şi voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară”, a declarat, duminică, Florin Iordache.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care este şi membru al Comisiei de la Veneţia, a avut mai multe întâlniri în ultima perioadă cu membrii Comisiei.

OUG pentru modificarea legilor Justiţiei a fost aprobată, luni, de Executiv şi publicată marţi în Monitorul Oficial.

Ce prevede scrisoarea trimisă de PNL Comisiei de la Veneţia privind OUG pe legile Justiţiei

PNL a trimis trimite o scrisoare de informare către Comisia de la Veneţia în legătură cu OUG care modifică legile justiţiei, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvând al PNL, Ionel Dancă.

„În continuarea demersurilor pe care PNL le-a iniţiat pentru a opri aceste demersuri toxice ale coaliţiei penalilor din PSD-ALDE, vom informa membrii Comisiei de la Veneţia cu privire la acest act normativ, cu privire la modul în care a fost adoptată această ordonanţă şi mai ales la modul ticălos în care a fost invocat prestigiul Comisiei de la Veneţia pentru a pune de fapt în realitate prevederi care sunt complet contrare cu observaţiile făcute de experţii Comisiei de la Veneţia”, a declarat purtătorul de cuvând al PNL, Ionel Dancă.

PNL a depus miercuri sesizarea la Avocatul Poporului, prin care i se solicită contestarea la CCR a OUG care prevede modificări la Legile justiţiei.

„Împreună cu colegul meu, deputatul Ioan Cupşa, vicepreşedintele Comisiei speciale de elaborare a legilor justiţiei, am depus sesizare la Avocatul Poporului pentru a solicita acestuia să ceară CCR să analizeze constituţionalitatea prevederilor stipulate în OUG elaborată de Tudorel Toader.
Ioan Cupşa: Este regretabil că atât de des suntem obligaţi să apelăm la CCR direct sau intermediat prin instituţia Avocatului Poporului pentru a corecta ceea ce fac cei care sunt la putere. Au călcat cu bocancii. Această OUG este neconstituţională”, a declarat după depunerea sesizării, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

El a susţinut că, dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu, PNL va depune o plângere penală împotriva acestuia.

„Referitor la situaţia punctuală de astăzi, în care Avocatul Poporului se află în concediu, considerăm că este absolut o sfidare de nepermis, inacceptabilă. S-a umplut paharul pentru Victor Ciorbea în funcţia de avocat al poporului. Dacă nu înţelege nici în al doisprezecelea ceas să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, există posibilitatea unei plângeri penale împotriva domnului Victor Ciorbea, care nu şi-a delegat atribuţiile pe perioada acestui concediu şi care prin această lipsă a unei decizii care să reglementeze situaţia în care ne aflăm pune în imposibilitate exercitarea funcţiei de avocat al poporului. Domnia sa este duşman al poporului”, a adăugat Dancă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici