Comisia de muncă a Camerei: Vârsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 de ani la bărbaţi

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 15 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", ca vârsta standard de pensionare la femei să fie de 63 de ani, iar la bărbaţi de 65 de ani, admiţând solicitarea de reexaminare în acest sens a preşedintelui Traian Băsescu.

131 afișări
Imaginea articolului Comisia de muncă a Camerei: Vârsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 de ani la bărbaţi

Comisia de muncă a Camerei: Vârsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 de ani la bărbaţi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Raportul Comisiei de muncă se va referi numai la această modificare a Legii pensiilor cerută de şeful statului, fiind respinsă solicitarea opoziţiei de a se discuta şi alte articole din lege.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că reexaminarea Legii pensiilor trebuie să se facă pe propunerea preşedintelui Băsescu, şi nu pe tot textul legii, în caz contrar, el va părăsi şedinţa comisiei.

La şedinţa Comisiei de muncă au fost prezenţi doar 5 reprezentanţi ai opoziţiei, 4 de la PSD şi unul de la PNL, Aura Vasile arătând că aceia care lipsesc protestează faţă de faptul că numărul membrilor comisiei a fost mărit de plen pentru ca puterea să aibă majoritate.

Deputaţii PDL, independenţii aparţinând UNPR şi cei ai UDMR au votat ca raportul comsiei să conţină doar modificarea vârstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, în timp ce PSD şi PNL au arătat că, dacă nu se va scădea şi stagiul de cotizare, femeile vor fi discriminate, vor ieşi cu o pensie mai mică decât bărbaţii.

După vot, deputaţii PSD Ioan Cindrea şi Dan Mircea Popescu au arătat că este o zi neagră pentru pensionari şi se face o nedreptate femeilor prin maniera de calcul al pensiei.

"Este o mare nedreptate pentru femei, pentru că se modifică doar vârsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare rămâne de 35 de ani, ca şi la bărbaţi. Astfel, femeile vor avea o pensie mai mică decât a bărbaţilor, fiind depunctate", a explicat Cindrea.

Deputatul PDL Mircea Toader a replicat că este o "zi luminoasă" pentru pensionari deoarece aceştia vor avea garanţia că li se va plăti pensia. "Urmează un pachet de legi care să susţină Legea pensiilor", a adăugat Toader.

Conducerea PDL a decis, luni, să mandateze parlamentarii partidului ca raportul Legii pensiilor să fie adoptat săptămâna viitoare, marţi, 7 decembie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici