Comisia de Etică a UB, despre una din cărţile scrise de Copos: "Există indicii clare că George Copos nu poate fi creditat ca autor. E vorba despre un tip de plagiat, realizat prin copiere deghizată şi repovestire"

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti consideră că, în cazul cărţii scrise de George Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI"- este vorba despre "un tip de plagiat, realizat prin copiere deghizată şi repovestire".

George Copos (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a lui Cătălin Parfene", a declarat, joi, profesorul universitar Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

El a explicat că în cartea lui Copos se întâlnesc mai multe tipuri de preluări neatribuite, prin parafrazare sau rezumare.

"Comisia de Etică consideră că există indicii clare că George Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare şi deci nu ar putea fi creditat ca autor. Nu are antecedente în ordinea activităţii ştiinţifice, nu a avut în detenţie condiţii de studiu, iar documentarea lui George Copos se opreşte la anul 2005, an al susţinerii disertaţiei de către Parfene", a spus Popescu.

El explicat că întârzierea cu care Comisia de Etică s-a pronunţat este cauzată de mai mulţi factori, cel mai important fiind identificarea specialiştilor care pot produce expertize pentru un subiect de istorie foarte nişat. "Aceştia nu sunt mulţi. Unii colegi nu au dorit să facă acest expertize, alţii au fost ocupaţi la vremea solicitării de către comisie", a explicat Popescu. Î

În privinţa tipului de plagiat folosit în cartea lui Copos, acesta este numit generic "plagiat mozaic", a spus Popescu.

"Circumstanţa agravantă este că cei doi, atât Cătălin Parfene, cât şi George Copos, au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţific al masterandului în 2005 Cătălin Parfene. (...) Vom transmite ANP punctul de vedere al Comisiei de Etică, care se limitează numai la aspectul academic", a mai spus profesorul Popescu.

În iunie 2015, Comisia de etică a Universităţii Bucureşti (UB) a solicitat examinarea cărţii lui George Copos, faţă de care a fost formulată o plângere de plagiat de către Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, autorul lucrării de disertaţie "Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)", susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie.

Cătălin Parfene a făcut o sesizare de plagiat privind volumul "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", apărut sub semnătura lui George Copos, la editura Niculescu, în 2014.

În 2015, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat şi în cazul profesorului Augustin Fuerea, care a fost membru în comisia care l-a făcut doctor pe fostul premier Victor Ponta.

Comisia de Etică recomandă conducerii Universităţii din Bucureşti să atragă atenţia cadrelor didactice asupra recomandărilor pe care le dau deţinuţilor care realizează lucrări ştiinţifice în detenţie.

Rectorul Mircea Dumitru a explicat că pot face acest lucru dacă se asigură că deţinuţii au activităţi prealabile de cercetare şi realizare de lucrări ştiinţifice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
UNIVERSITATE ,
ETICĂ ,
COPOS
COMENTARII
  • Didos 29 ian 2016

    Dupa cum se vede la dl. Copos , se pare ca naravul din fire nu are lecuire ! Da' nu numai la dumnealui ! Smecherii ajunsi in puscarii pentru delicte , fac si acolo ce stiu mai bine : plagiaza, adica fura ! Nu este numai vina lor , dar nu conteaza ; suntem in Romania !

  • Stan 29 ian 2016

    Eu nu cred ca specimenul stie macar sa plagieze! Chiar si plagiatul i l-a facut altcineva! Asta e un * care nu stie sa alature doua vorbe!

  • Ionut 28 ian 2016

    Marian Popescu despre G. Copos: "Nu are antecedente în ordinea activităţii ştiinţifice". George Copos a initiat si dezvoltat mari afaceri in Romania, pe cand prof.dr. Marian Popescua tacut la diploma de doctor in drept a lui Victor Ponta. Minciuni, ipocrizie, interese meschine...

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Aşa ceva NU ai mai văzut! Imaginile care au surprins milioane de oameni! La ce intervenţie au fost chemaţi poliţiştii din imagine