Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Ana Birchall: Am stabilit ca într-o lună să avem un draft al planului de acţiune

Şefii parchetelor discută, luni, la Ministerul Justiţiei despre raportul MCV, fiind pentru prima dată când Comisia este convocată. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a spus că va propune ca fiecare instituţie să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din justiţie.

329 afișări
Imaginea articolului Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Ana Birchall: Am stabilit ca într-o lună să avem un draft al planului de acţiune

Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Birchall: Fiecare instituţie să vină cu set de măsuri

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, luni, că a invitat la MJ toate instituţiile care fac parte din Comisia MCV, precum şi asociaţiile profesionale.

„De când ai ieşit raportul MCV v-am anunţat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiţiei trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis şi sper să fie de bun augur, ca pe lângă instituţiile care sunt prevăzute în acest HG, să invit şi toate asociaţie profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfăşurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reuşit să aducem la aceeaşi masă atât instituţiile, cât şi asociaţiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a spus Ana Birchall.

Ministrul Justiţiei a afirmat că va propune, la prima şedinţă, o ritmicitate în ceea ce priveşte întrunirea Comisiei MCV.

„O să propun de exemplu ca această comisie MCV să se întâlnească cu ritmicitate. O să propun o dată pe trimestru, spre exemplu, dar sigur că o să întreb şi colegii şi colegele şi o să decidem împreună”, a mai spus spus Ana Birchall.

Ministrul Justiţiei a afirmat, în continuare, că şi-ar dori ca pe lângă analiza proprie, fiecare instituţie prezentă în Comisie, că vină cu un set de măsuri şi un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiţie şi ridicarea MCV.

„Aş dori ca fiecare instituţie, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar şi cine este responsabil, pentru că până la urmă cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să ne facem nu numai analiza, dar să venim şi cu măsuri concrete, astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un lucru extrem de important, alături de alte decizii pe care pe care le vom lua astăzi, de exemplu, eu o să mai propun să avem un calendar de măsuri pentru că până la urmă ridicarea MCV e un obiectiv de ţară”, a mai spus Birchall.

Ana Birchall a anunţat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Birchall: Am stabilit ca într-o lună să avem un draft al planului de acţiune în privinţa MCV

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, luni, după Comisia MCV, că în urma discuţiilor care au durat mai bine de două ore s-a stabilit ca în termen de trei săptămâni fiecare instituţie să transmită la MJ propria analiză, iar într-o lună să existe un draft de acţiune în privinţa MCV.

„Am stabilit că în maxim trei săptămâni fiecare instituţie şi fiecare asociaţie profesională o să transmită la Ministerul Justiţiei propria analiză, ce scrie în raportul MCV, ce ar trebui să scrie din punct de vedere al instituţiei respective sau al asociaţiei respective, ce măsuri se impun, în ce perioadă şi cine este responsabil, astfel încât într-o lună de zile să avem un draft al acestui plan de acţiune, asumat, sigur, la nivel tehnic. Conform prevederilor HG 216, trebuie să informăm instituţional premierul şi preşedintele ţării, astfel încât, sper eu, să se ajungă la un consens naţional ca îndeplinirea obiectivului de ridicare a MCV-ului să fie atins, pentru că este un obiectiv de ţară”, a spus ministrul Justiţiei, Ana Birchall, la ieşirea din Comisia MCV.

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit să se întâlnească o dată pe trimestru sau ori de câte ori este nevoie.

Întrebată de jurnalişti dacă ceea ce s-a stabilit luni va continua şi în eventualitatea în care nu va mai fi ministru al Justiţiei, Ana Birchall a răspuns că este important faptul că toţi membrii au fost aduşi la aceeaşi masă.

„Cred eu că această comisie nu numai că o să funcţioneze, dar uitându-mă în urmă la discuţiile care au avut loc, tonalitatea şi mai ales determinarea fiecărui reprezentant al fiecărei instituţii şi sau asociaţie profesională a arătat nu numai necesitatea acestui dialog, dar şi aprecierea că suntem la aceeaşi masă. Până la urmă avem unul singur obiectiv comun şi anume buna funcţionare a sistemului judiciar şi asigurarea domniei legii”, a mai spus Birchall.

Taguri:
mcv,
birchall,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici